Thursday, December 29, 2011

Matematik bukan sahaja ilmu kira-kira, tapi adalah untuk mencapai kebahagian hidup. Siapa tak setuju?


(sebelum tu aku nak mengucapkan terima kasih banyak2 kepada supervisor aku Dr.MR dan second reader aku Dr.SK diatas penkongsian ilmu dan pengalaman mereka) 

Penerapan nilai dalam matematik : Positivisme mantik
Itu nama tajuk fyp(final year project) aku.
Dan pagi tadi aku baru je abis viva final presentation dan abis writing thesis sebanyak 63muka surat. Draft pon dah check. Print out dan hard cover je lum lagi.

Tu jawapan aku kalau ditanya tentang progress aku.

Percaya tak, sehari sebelum aku nak present viva aku ni, aku dok sebok tengok wrestling je memanjang dan malam tu aku baru siap buat slide untuk nak present esok.

“Wei ko ni tak risau ke dengan fyp ni? Orang dok pulun dari pagi hingga ke malam, tiap2 buat projek. Ko leh dok rilek je lagi tengok wrestling. Aku lak dok risau tengok ko cam ni” kata member aku sambil praktis baca slide untuk presentation keesokkan harinya.

Mata aku masih lagi tak lepas dari skrin komputer. Tangan kiri dok sebok cari browse video yang belum lagi tonton. Lambat sangat video nak buffering time2 cam ni. Tangan lagi sebelah pegang kerepek untuk dimakan. Mulut tengah kunyah2 sambil membalas “Rilek la, sume menda dah siap kan, tak perlu la nak tensyen2. Haha meh tengok smackdown dengan aku ni. ”

“Aku nak je smack kat ko balek ni” Mencebik member aku tu. Apa tah lagi yang dirisaukannya. Heran aku.

Senyap.

Tiada respon.

Hanya kedengaran bunyi video smackdown aku yang pasangkan. Match Cmpunk. Ferevet aku tu.

Selang beberapa minit lepas tu.

“Wei, apa perasaan ko bile buat fyp eh?”

Pertanyaan tu tiba2 buat jari aku tekan pause kat Youtube yang aku sedang tonton tu. Tah tiba2 aku ter-refleks soklan cam ni. Kepala aku paling menghadapnya sambil berkata dengan wajah yang ceria.
“Serius best, aku enjoy dengan fyp aku ni”

Adakalanya jawapan aku ni memberikan pelbagai ekspresi muka orang lain. Ada yang heran, ada yang tak sangka, ada yang dahi berkerut dan ada juga mukanya seperti tanda tanya.



 Secara jujurnya, sebelum aku masuk 4th year aku ni (final year), aku digambarkan fyp adalah sesuatu yang sangat menakutkan dan seram. Sangat tensyen dan sangat merisaukan. Kena tukar method. Kena banyak rujukan la. Kena banyak membaca. Kena buat research. Kena pergi library cari jurnal. Kena buat eksperimen/survey. Kena analisis data. Kena buat thesis sebanyak 50m/s. Kena jumpa supervisor. Supervisor jarang kat bilek. Kena diskus dengan supervisor. Pastu kena diskus dengan second reader. Lecturer yang lain suka hentam macam2 time viva. Dan pelbagai lagi tuduhan yang tak sepatutnya. Aku digambarkan oleh member2 dan senior2 aku sebelum ni. Dan aku jadi sangat takut.

What you get is how do you see.(aku ubah sikit quote what you get is what you see)

Namun apa yang berlaku adalah sebaliknya pula. Aku jadi lagi suka membaca. Suka mengkaji. Suka menganalisis data. Suka buat research. Suka jumpa supervisor. Suka diskus dengan supervisor. Suka diskus dengan second reader. Borak macam2. Kadang2 aku pi bilik lecturer bukannya diskus projek pon, saje nak melawat diorang. Writing makin improve. Presenting skill pon makin improve. Makin luas pembacaan. Dan aku suka sharing kat orang lain apa yang aku baca dan faham.

Gain knowledge, gain experience and gain good habit.

Well aku cerita ni bukannya nak banggakan diri. Tapi sebagai sharing untuk nak mengubah satu paradigma kat pelajar2 degree yang mengambil FYP secara ‘terpaksa’.

Dan penempatan aku dapat lecturer yang baik bukannya ber’nasib baik’ semata2, tapi cara kita melihat tu adakah ia satu peluang ataupun satu penyekatan. Aku bagi contoh, ada beberapa senior aku yang dapat lecturer yang sama dan tajuk projek pon lebih kurang sama dengan aku, asyek merungut jer tentang fyp nya, pastu condemn sana sini, asyek risau je memanjang, hasil progressnya pon kurang memberangsangkan dan time viva kena hentam macam2 sebab tak prepared well.
Serius aku nak tau, kenapa dia kurang gemar buat dengan apa yang aku seronok buat ni. Adakah benar aku sangat bernasib baik dapat lecturer yang baik dan dapat tajuk yang senang ni?

Tentang FYP yang aku buat ni, aku terangkan secara ringkas dan mudah untuk difahami.
FYP yang aku buat ni sebenarnya sangat mengelirukan kepada ramai guru2 sekolah yang mengajar matematik. Kaitan matematik dengan agama? Kaitan matematik dengan kesenian? Kaitan matematik dengan sejarah?
Serius sangat mengelirukan, sebab tak pernah terfikir pon perkaitan antara perkara2 tu. Namun perkara yang mengelirukan tak semestinya perkara yang susah. Cuma kita tak pernah jumpa jer.
Rata2 masyarakat di Malaysia hanya memandang matematik sebagai satu ilmu berkaitan dengan nombor jer.


Dengar math jer, owhh kena bawak kalkulator dan kira nombor jer. Booooring~~~
math disinonim dengan kalkulator. Tapi saya sangat tidak setuju !!

Tapi tu sebenarnya satu paradigma masyarakat semata2. Hakikatnya, menurut ilmuan silam matematik dilihat sebagai perantaraan sains dengan metafizik (ilmu ketuhanan) yang sarat nilainya, sama ada dari segi kualitatif dan juga kuantitatif. Matlamat terakhir bagi mempelajari matematik adalah untuk mencapai kebahagian dan kesejahteraan hidup dalam menjalani kehidupan di sini. (waaah tulis blog ni dah macam buat thesis la pulak kan)

math =  tranquillity (siapa setuju?)


Bunyi matlamat terakhir tu macam tak leh terima. Tapi serius, tu hanya paradigma yang hanya berfikir tentang logiknya tanpa membuat apa2 pembuktian.
Mungkin korang tak leh terima apa yang aku tulis ni. Tapi, alhamdulilah, menerusi pembacaan dan kajian aku, aku dapat kaitan diantara

Matematik=Islam=Kimia=Sejarah=Sosial=Kesenian=Fizik=Akhlak=Astronomi=etc

note: Siapa tak setuju boleh bertanyakan soalan dan memberi pandangannya.
Siapa yang setuju komen like 100000x

Thursday, November 3, 2011

Wordless 4November










this is the third time i wished.. and on 11november it will be the fourth year my life started to meaningful.. maaann i didnt realize the time is too quickly pass out..

Tuesday, November 1, 2011

Amrullah


 Naquya bersebelahan dengan palestin.

Sabda Rasulullah saw : “Akan sentiasa ada segolongan dari umatku yang menegakkan kebenaran dan berjuang menentang musuh mereka. Barangsiapa yg cuba menghampakan mereka,tidak sekali-kali akan dapat melukakan mereka,mahupun oleh kesusahan yang menimpa mereka,sehingga datang keputusan Allah,dan mereka akan tetap sedemikian.”


Maka para sahabat bertanya,“Wahai Rasulullah,dimanakah mereka ini?”


Sabda baginda….“Mereka ini berada di Baitulmaqdis. dan sekitar BaitulMaqdis” [Imam Ahmad]


[lagu ni sentiase menaikkan semangat aku]

Sabda Rasulullah SAW lagi : “Bahawa golongan ini akan tetap menegakkan kebenaran,sehingga pejuang terakhir antara mereka akan berjuang menentang Al Masih Ad Dajjal”[Hadith Abu Daud]


Kakakkkku yang sedang berkhidmat di An Naqurah, , Lebanon. 


note : waahh rasa naaak je join sekali..

Monday, October 31, 2011

Tarbiyah bukan untuk orang manja





Tarbiyah bukan untuk orang manja
Tarbiyah bukan untuk orang yang manja.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.

Da’wah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.

Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa..

Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti-yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.
Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak Nampak.
Bukan bagi yang meletakkan da’wah hanya untuk mencari calon akhawat sebagai sang isteri,
yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan.

Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain..
-yang cepat mengalah,
-yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara ‘penting’ yang lain.
-yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong
-yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jamaah ini, yang boleh jarah wa ta’dil harakh ini dan itu.

Da’wah bukan untuk orang yang ikut liqo hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu.

Da’wah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute.

Da’wah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah.

Da’wah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.

Da’wah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond, dan laju. Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.

Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.
Pencerahan bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot.

Da’wah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.


Tarbiyyah bukanlah segala-galanya. Tapi segala-galanya perlukan dengan tarbiyyah.

Tanpa anda, orang yang sering beralasan ini, da’wah akan terus berjalan.
Islam akan tetap berjaya. Ummah akan tetap terpelihara.

Cuma tanpa pencerahan,
Tanpa tarbiyyah,
Tanpa da’wah,
Belum tentu kita akan Berjaya di mahsyar nanti.

Tak mengapa. Teruskan hidup anda seperti biasa. Da’wah tak memerlukan anda. Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran anda. Berbahagialah seadanya....

.

.

Wednesday, October 19, 2011

Adorable Evening



i'll see it in you by the person you are in me and you forever, me and you forever

i'm simple like this, just as simple can be it's me and you forever, me and you forever

i said it before but i got to believe in me and you forever, me and you forever

i wanna see me with the person i am in you and me forever, you and me forever.



5-6pm, walk around outside dewan besar to the padang kawat (parking lot) in raining evening, then see the guardian

Tidak bertegur saudara seislam lebih dari 3 hari.


Islam melarang umatnya dari tidak bertegur sapa dengan sahabat seIslamnya yang lain dek kerana pergaduhan perkara keduniaan lebih dari 3 hari. Antara yang dimaksudkan pergaduhan kerana sebab dunia adalah kerana tanah, harta pusaka, rumah, tanam bunga masuk kawasan jiran, isu pangkat, isu cemburu wanita dan lelaki dan lain-lain yang tidak ada kaitan secara langsung kepada Islam.

Nabi SAW bersabda :


ولا يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أَنْ يَهْجُرَ أَخَاهُ فَوْقَ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ

Ertinya : Dan tidak halal bagi seorang Muslim itu meninggalkan ( tidak bertegur sapa kerana pergaduhan) saudara seIslamnya lebih dari 3 hari”
( Riwayat Al-Bukhari, 5/2253)

Kenapa 3 hari?, inilah sifat fitrah dalam kerana Islam. Walaupun Nabi SAW pernah menasihatkan agar jangan marah dalam sabdanya :-


سَأَلَ رَسُولَ اللَّهِ مَاذَا يباعدني من غَضِبِ اللَّهِ عز وجل قال لاَ تَغْضَبْ

Ertinya : Ditanya kepada Rasulullah SAW : Apakah yang menjauhkan aku dari kemurkaan Allah SWT , jawab Nabi : Janganlah kamu marah ”
( Riwayat Ahmad, 2/175)

Walaubagaimanapun, kemarahan tetap tidak dapat dielak secara total, justeru Islam memberikan motivasi dan cara bagaimana cara menangani marah dengan pelbagai cara. Apabila ia berkait dengan orang lain, Islam mengajar kita agar jangan terlalu terbawa-bawa sehingga memutuskan ikatan persaudaraan dan persahabatan hanya kerana kes marah & gaduh tadi.

Imam An-Nawawi menyebutkan :-
تحرم الهجرة بين المسلمين أكثر من ثلاث ليال بالنص وتباح في الثلاث بالمفهوم وإنما عفى عنه في ذلك لأن الآدمي مجبول على الغضب

Ertinya : “Diharamkan tidak bertegur sapa di antara Muslimin ( yang disebabkan punca pergaduhan dunia) lebih dari 3 hari secara jelas dari Nas hadith, dan secara mafhumnya difahami harus untuk melakukan itu (jika perlu) selama 3 hari, dan sesungguhnya dimaafkan sifat demikian kerana manusia sentiasa terbawa-bawa sifat marah”
( Syarah Sohih Muslim, 16/117)

Memang tidak mungkin untuk melenyapkan pergaduhan kerana keduniaan di antara sesama manusia, justeru Islam menggalakkan kemaafan antara satu sama lain.
Islam membenarkan tidak bertegur sapa untuk maksimum 3 hari sebagai memenuhi kehendak fitrah manusia, tetapi tidak lebih dari itu, kerana lebih dari tempoh tersebut akan membawa mudarat kepada ikatan dan keutuhan sesama Islam.

Di dalam kaedah Islam ditegaskan :-


فتقدم المصلحة العامة على الخاصة

Ertinya : “Kepentingan umum sentiasa di dahulukan atas kepentingan peribadi”
( Az-Zakhirah, 2/467 ; Al-I’tisam , As-Syatibi, 2/116 ; Al-Muwafaqat, 2/367)

Justeru, melayani kemarahan dan keegoan diri adalah kepentingan peribadi, jangan sampai ia melewati batas kepentingan umum. Kepentingan umum yang menjadi objektif Islam adalah masyarakat Islam yang berkasih sayang, bantu membantu dan objektif ini akan terhakis jika semua individu melayani kepentingan dan keegoan dirinya dalam hal ini lebih dari 3 hari.
Cuma perlu difahami, jika tidak bertegur sapa kerana berjauhan, kesibukan dan terputus komunikasi sehingga tidak dapat bertegur sapa lebih dari 3 hari, ia tidak termasuk dalam larangan Islam.

Monday, October 10, 2011

9-10-11

klik untuk tumbuh besaran

9 - 10 - 11
tarikh yang sangat cantik, dan malam tadi pon sangaaat cantik

panorama bulan...photo are unedited..

1. jam 8.55 mlm
2. jam 9.30 mlm
3. jam 10.10 mlm

lokasi telok mas, melaka


Subhanallah!!
awan putih seolah-olah mengelilingi bulan pada malam ni...teruja melihatnya...


credit to kawan aku di melaka yang capture gambar ni. aku tak de dslr so kalau amek gambar pon bulan jadi bulat putih jer..

Thursday, October 6, 2011

There is not 'I' in 'team', but there's 'we' in 'weapon'


Laporan minggu keempat Final Year Aku

1.    First of all, 2nd daripada adik beradik aku, abang aku nal telah berjaya melangsungkan perkahwinan pada hari sabtu dan ahad yang lepas dengan Nur Faeza. Aku bawak member2 aku kendurinya hari ahad lepas seramai 10 orang dari upm (Mughti, Hafizudin, Kubeng, Mijea, Kuwe, Dila, Mimi, Mat, Faez Bachok) Mughti dll jeles aku ada adik beradik dan anak sedara yang sangat cerah kulitnya haha.

Malas nak sembang lebih, dulu pon aku seputih diorang pon, cume sekarang ni aku banyak bersukan kan, yang tu jadi gelap kekeke. 


Anyway, tahniah diucapkan kepada pengantin. 
Semoga berbahagia hingga ke syurga



2.    Aku ada plan sekali dengan yati nak tarik sume subjek sem depan ke sem ni dan tinggalkan praktikal jer kat sekolah. Jadi start bulan febuari boleh terus jer praktikal. Yati, dila ali dan jan decided nak praktikal terus sem ni. Amek 20jam kredit untuk sem ni tak ada masalah bagi aku, sebab dulu aku pena amek sampai 21-23 kredit. Boleh jer, tapi bila difikir balek kalau aku amek 20jam kredit tu, aku ada 5 amali = 4 amali subjek + 1 amali projek (Kalau dikira contact hour jadi 29 kredit, 1 amali = 3 jam) Tak payah la, baik aku amek kredit sikit untuk baiki pointer, dan projek aku dikira 6 kredit walaupun aku amik 3 kredit sem ni. Lagipun nak dok kalut abes awal2 buat apa, aku still ada banyak program aku dan perjuangan aku tak abes lagi kat sini. So sem ni aku cume amek 15kredit jer dan tinggalkan 5 kredit untuk sem depan.


3.    Alhamdulillah, bila kita selalu jaga amalan kita, Insya Allah akan bantu kita berubah menjadi lebih disiplin dan lebih efisien dalam gerak kerja duniawi kita ni. Pada setiap petang sabtu aku pi mengajar dekat cyberjaya, ada plan jugak nak sambung mengajar kat shah alam semula hari rabu tapi lum decide lagi. Assignment sume aku siapkan secepat mungkin dan jarang delay kan. Ada masa free je aku selalu pi Inspem sambung writing thesis aku, Dengan Radzi buat meja dia kat inspem cam rumah sendiri lak (siap dengan bantal, baju sume)

 Tengok member2 aku (Radzi,Mughti,MadShah, Is, Yusra dan Mat Apis) sambung master kat jabatan math ni buat aku terasa nak sambung jugak belajar. Tak terfikir lak sepanjang aku belajar kat sini, tapi sejak join geng2 ‘buat bom’ ni ada kalanya selalu membantu aku untuk berfikir lebih jauh dan matang.

Thanks

4.   Pada minggu kedua, aku dan brothers yang berlainan group bergabung menjadi kumpulan besar dan menghadapi exam pada for the first ever paper, dan seminggu selepas itu kami di draft kan kepada new brand dipilih (or randomly), Aku dan baem sahaje dari FB, kami di transfer ke Team Syahmi yang seramai 10 orang, level lebih tinggi dan lebih sukar. Jadi lebih banyak workload yang aku kena beri. Walaubagaimana pun, aku rasakan ni seperti nafas yang baru, new place and new environment.

5.   Pada minggu pertama lagi aku dah jumpa beberapa orang pemuda yang ada potential, jadi pada minggu pertama juga aku rekrut diorang jadi team aku consist of 4 members. Train awal2 lagi bagus. Tak sampai minggu ke3 aku dah start jadual amal (mutabaah amal), agak cepat jugak la bagi sesetengah orang, tapi bila aku nampak diorang ni ada potential tinggi, aku rasa why not kita asah potensi diorang awal2 kan..? Dan 5-6 orang final year aku rekrut untuk assist aku.Walaupun mereka ini ‘kuda tua’ tapi pengalaman mereka still lagi mantop dan banyak membantu aku dalam group ni. Alhamdulillah, golongan pemuda ni bukan sahaja menghidupkan diri dan jiwa mereka, tapi mereka juga menghidupkan suasana sekeliling yang lebih baik. Insya Allah, semoga pemuda2 k6 ni dapat sama2 membangun dan berkembang pesat seperti pemuda2 k13 dan k10 juga.






Theme : 
Evolution - Line In The Sand (motorhead)
It's not ironic, Its obvious & Balance (Skylit drive)


Friday, September 16, 2011

Alone but not lonely

Kembali aku ke pengajian aku yang merupakan tahun terakhir, setelah aku mendapat cuti yang terpanjang selepas cuti SPM (6bulan). Despite ramai yang tak sabar nak abes belajar dan terus berkerja, aku pula sangat2 appreciate masa student life ni dan grab sebanyak mana ilmu yang aku boleh sebelum aku melangkah ke dunia perkerjaan. Ramai student kalau boleh nak abeskan secepat mungkin kerana bagi mereka, dapat gaji adalah suatu yang sangat best, namun ramai yang masih tidak sedar kehidupan di sana lebih mencabar berbanding student life.

Adakalanya aku rasa sangat menyesal mengapa tahun terakhir ni la baru aku jadi pengerak, lambat sangat kalau nak dicompare dengan pengerak yang lain jauh lebih muda dari aku (budak asasi lak tu), agak kecewa jugak la mengapa aku tak didedahkan dengan lebih awal. Namun apa yang lepas tu biarkan lepas. Let be gone be gone. Selagi ada masa selagi tu la ada peluang.

Kita hidup ni mesti ada matlamat, kebanyakkan orang matlamatnya hanyalah
abes belajar, dapat kerja, kawin. abes belajar, dapat kerja, kawin. Dan kehidupan seharian mereka pon asyek ulang rutin harian yang sama. Bangun tido, makan, kerja, lepak, tengok movie, shopping, main fesbuk, bukak tweeter pastu tido. Pastu ulang menda same.

Ada sesetengah orang tu lagi parah, bangun tido, bukak fesbuk bukak tweeter main tweet tweet tweet post status post komen post like komen post status sampai dia tido balek.

Tidakkah anda rasa mereka ini seperti robot? Hanya ulang perkara yang sama tiap2 hari dan hanya 'ikut' trend orang ramai sahaja ? Biarkan diri hanyut ikut dunia sahaja tanpa ada rasa tanggung jawab yang perlu diselesaikan..

Anda seorang yang menguasai dunia sekeliling anda, yang ada matlamat untuk mengejutkan orang lain ? Ataupun anda seorang yang dikuasai oleh dunia teknologi yang serba canggih.

Anda fikirkan lah..

Kita hidup ni bukannnya untuk kita seorang sahaja, hanya memikirkan dunia ni untuk diri kita sahaja. Tapi kita harus berfikir bahawa kita hidup di dunia ni adalah untuk orang lain, orang lain yang tak sedar sangat memerlukan orang seperti kita untuk menyedarkan.

Well, perkara ini la yang mengejutkan aku dibuai mimpi selama 20 tahun. Tanggung jawab yang kita ada lebih banyak daripada masa yang diberikan. Okey aku terasa sangat pedas (siapa yang makan cili dia la rasa pedas) selepas sedar yang aku ni banyak membuang masa. Masih banyak lagi perlu diperbaiki diri sendiri.

note : aku tak reti nak kopi pes dari orang lain, apa yang aku tulis selama ni kat blog dan status aku kesemuanya apa yang terlintas kat fikiran aku jer.


  • First time ever sepanjang aku belajar di upm, aku rasa sangaat malas nak p kolej after sem break. Sebelum bukak sem awal2 lagi dah kemas dan pack barang, secara fizikalnya memang dah ready, tapi secara mentalitinya tak ready langsung. Biasanya time abes cuti aku seorang yang sangat tak sabar dan kalau boleh balek kolej cepat2. Seronok jumpe member pastu p program same2. Kali ni member2 sume dah grad, si dia pon dah grad. Owhh aku rindu si wira hijau tu.. Lame tak tengok huuuu
  • Sem lepas time buat projek FYP aku biasanya bergerak as a team of 5 members, so banyak jugak la aku belajar dengan mat and the gang betapa kreatipnya diorang ni. Pergi pelbagai tempat untuk buat projek hantar survey, then collect data dan macam2 lagi. Tapi kali ni aku bergerak sorang2 selepas diorang sume dah grad, kekok pulak bile takde teamwork.         
  • Ramadhan yang lepas aku berasa sangat bersyukur betapa mudahnya aku mendapat makanan yang free sepanjang ramadhan (first time puasa penuh kat rumah since form one selalu puasa kat kolej/asrama), compare dengan ramadhan tahun lepas, makan nasi, telur dadar dengan kicap jer. Nak mewah sikit, kteorang makan ayam masak pedas/lemak/tomyam/dll hasil air tangan kami sendiri. Kalau malas sangat nak masak, kteorang berbuka kat Masjid Putrajaya/Besi. Oowh rindunya zaman2 tu sambil tengok panorama petang2 sebelum berbuka. 
  • Waktu siang sekarang ni aku bergerak solo seperti lone ranger, jarang ada member sekali ikut(mostly kosmate tak sama kelas). aku kembali ke zaman tahun pertama menaiki bas semula dan berjalan kaki ke falkulti. (Since moto tak de dan kereta tak bawak sebab susah parking) Sorang2 jer aku berjalan gi falkulti (hahaha bunyi cam lonely gile) Actually tak de la lonely pon sebab dalam kelas pon boleh gak buat kawan, dalam bas pon boleh.. kat mana2 pon leh buat kawan jugak kan2.  
  • Waktu petang lak different story, since bila dah duduk 1 komuniti kolej ni, kami rase sangat rapat despite lain2 jurusan, lain batch dan lain2 umor. Lebih2 lagi bila blok lelaki cuma ada 1 jer, so lagi kuat la assabiah kami hehe. Different background dan pelbagai ragam orang, tapi masing2 boleh buat kawan, even strangers nak pecah masuk bilek bukan senang sebab masing2 dah kenal, just keluar dari bilek dan bersosial je la. Cuma aku paling heran ada jugak yang asyek dok terperap jer kat bilek buat hal sendiri, tak turun futsal, tak turun surau, malas pi yasin floor, malas join program. Serius la, apa pekdahnya hidup sorang2 ni? Tak de beza dengan duduk gua jer. Tak berkembang otak dok layan dunia sendiri jer.
  • Aku sangat bersyukur pemilihan bilek kali ni sangat randomly dan tak dipilih mengikut jurusan yang sama, baru variety sket (kalau dapat rumet yang sama kos memang boring la, jumpa orang sama kat mane2) Well aku dapat rumet another orang kedah lagi, Azmi budak course final year pertanian pendidikan. First time aku masuk kolej tak yah sapu2 dan bersihkan habuk2, sebab semuanya dah dibuat oleh rumet aku sendiri. Pastu siap beli tikar baru lak tu (tak claim duit pon kat aku, aku bagi pon dia tak nak) Bahagian bilek dia sangaat kemas sehinggakan bahagian aku lak seolah2 mirroring dia(kita mesti terpengaruh sekali) Rajen basuh baju, rajen kemas bilek, rajen belanja orang (kemarin belanje aku satey), rajen ngaji Al-Quran, rajen turun program dll. Tak sangka ada jugak laki cam ni, ada sebahagian orang buat sikit tapi dah bising macam2, tapi ada sebahagian orang buat banyak menda tapi satu menda pon tak cakap. Act is speak louder than words eh ...
  • Still, aku join geng2 ikhwah mohon share ni. Kawan makin bertambah2 bila kita berkawan melalui satu fikrah yang dibawah satu panji islam. Perasaan kawan tu memang berlainan dari kenalan yang kita biasa jumpa. Itu adakalanya aku lebih seronok jumpa geng2 ni daripada dok bilek tak wat per2. Aku rasa title post aku kali ni memang kena tukar la. Sepatutnya 'Not alone anymore but we are unite and together.'

Friday, September 9, 2011

Collection : Jersey

Dalam masa tiga hari, akhirnya aku berjaya mengemas bilek aku yang bersepah dengan baju. Disebabkan 2nd row almari aku patah, jadi aku kena keluarkan segala isi yang ada dan lipat balik. Pelbagai harta karun yang aku jumpa. Dari baju lama sehingga la ada baju 'baru' yang tapi dah lama dijadikan bahan sejarah disitu(still diconsider kan sebagai baru sebab tak pernah pakai langsung) 

Tah camane aku jumpa banyak jersi yang aku jadikan ia sebagai collection hobi aku ketika dahulu. Time 2005-2006 time aku sekolah dulu aku rajin buat bisnes jersi. Ramai kawan2 aku beli dari aku dengan harga yang murah dan quality pon good. Aku tak la pandai sangat bisnes, cuma aku mungkin pandai negotiate harga dengan pemborong jersi kat PS. Alhamdulillah banyak booking jersi mase tu, dan berpuluh jersi berjaya dijual. Dulu aku ada rekod beli dan jual barang, tapi dah hilang kemana. 

Then aku rasa nak buat hobi baru pulak, kumpul jersi yang aku suka. Setakat ni team yang paling banyak aku kumpul team Arsenal, sejak zaman O2 dan badge lama sehingga la yang latest. Home, Away, yang ada nama V.Persie (11), Farbegas(4) dan Henry(14)
Arsenal passing game really wicked and sick! Masa zaman Henry-Pires-Bergkamp
Dah lame tak tengok Arsenal main short pass macam ni..


Anyway, jersey team lain pon aku banyak kumpul. Hampir setiap team aku ada. MU, Chelsea, InterMilan, AcMilan, RealMadrid, Barca. You name it. Even yang aku nak buat collection pon orang still nak beli jugak. Ni la antara jersey yang aku jual time dulu.



Home & Away Barcelona antara paling ramai orang beli(2006)

Best Design Kit
Bagi aku jersi liverpool yang ni paling smat aku pernah tengok. Sampaikan ada 2 kawan aku berebut nak beli jersi ni. Slacknya iklan kat depan tu. Tapi sekarang ni dah tak jual dah yang ni.

Last but not least, aku still follow up lagi jersi yang latest walaupun aku dah lama berhenti hobi collect jersi ni. Malas nak kumpul dah sebab hampir semua orang dah ada. Even sekarang pon dah berlambak orang buat bisnes jersi. Aku takkan beli dah jersi common, cuma aku still tengah cari lagi jersi rare yang jarang orang pakai.
As Roma warne putih dan emas, antara jersi rare aku pernah jumpa. 

Still tengah cari Italy 2006 (Totti, 10) - Rare

Mohon Share



ni pon boleh jadi post ker ?


Thursday, September 8, 2011

Mitos Proton Tak Boleh Speeding Melebihi 120m/s

Fulan : Mana ade proton boleh bawak 160m/s der... Bawak 140m/s pon dah nak terbang. Kalau letak enjin mitsubshi kat dalam pon bunyi jer lebih, jalan tah kemane gakk. Kalau yang proton 1.3 tu toksah la nak mimpi nak cecah 140.. Bawak 120 boleh la..


Panas aku..


Ingat kereta proton lembab sangat ker?


Tak puas ati.


Aritu gak aku bawak dia ikut naik naik kereta dan soh dia amik gambar..


Sekali daaa...
 Aper cer ? hehe

JAP !, tu masa 28ogos2011, dah lama punye punye..


yang ni minggu ni punye..


Satria 1.3 speeding on 190m/s



note : Lupa nak khabaq kat dia kereta ni aku dah bikin enjin Impreza kat dalam kui kui kui

Saturday, September 3, 2011

Selamat Hari Raya Arsenal ! Tahun depan raya la lagi kat old trafford



MU lapan Arsenal dua,
Gembira hati tidak terkata,
Ramadhan sudah meninggalkan kita,
Menandakan Raya juga tiba.

Rooney hatrick Young dua,
Satu dari welbeck park nani,
Org muda tinggalkan kota,
Pulang ke desa sambut Aidilfitri.

Fergie gembira tidak terperi,
Melihat de Gea save penalti,
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Salah silap harap dimaafi.

"Kami datang nak beraye" kata team kindergarden apabila bertemu dengan kumpulan toyol merah


salam perantauan aidilfitri dari nun jauh dari Barca


*pantun special edition raya diberi khas kepada ku untuk menganjing. 
dibuat oleh kawan aku yang menyokong team smurf yang bakal ditayang di pawagam pada 8september2011

note : team lain pulak yang lebih2 menganjing

Friday, August 26, 2011

Bayangkan jika Barcelona tumpas kepada Kelab Liga Perdana Malaysia, Telekom Melaka


Hampir 2 bulan lebih aku tak update blog ni. Dengan alasan aku sudah ada kumpulan private 'mohon share' yang mengantikan blog update aku ini. Tambahan pula, kata2 aku di lidah lebih pantas daripada jari aku yang menaip, menyebabkan otak menjadi blank kejap apabila tempo kena slow mengikut tangan. Ceeeh.



Tapi apa salahnya kalau aku kongsi sedikit kat sini kan? Daripada aku 'update' kat kumpulan mohon share aku dengan hanya berkata2, update dengan menulis dan menaip lebih lama dan tampak lebih kekal daripada bercakap.

Lagipun manusia kan mudah lupa, otak yang dikurniakan oleh Allah bukan dicipta untuk menyimpan memori semata2. Munyet pon boleh simpan memori pisang kaler apa yang paling bes. Tapi Allah ciptakan otak kepada manusia adalah berfikir, yang lebih besar peranannya daripada mana2 makhluk.

Segagah2 singa yang paling kuat mengaum di rimba pun, mampu ditundukkan oleh manusia dengan menjadi bahan lawak di sarkas. Hebat tak otak manusia ??

Nasi tambah lagi...

Panjang pulak intro aku ni kan. Bak kate kawan aku "Haaaih asyek nak makan nasi tambah jer"

Tak habes2 aku kena amaran kad kuning tiap kali intro aku melebihi masa agenda utama yang nak disampaikan. Saja nak melambat2kan masa, apa nak heran nya ? Ni kan taktik bola sepak yang feymes kat EPL kan - Delay Game. Entah kenapa Mesia macam tak familiar pulak dengan taktik ni.

Lalu di kubur

Ahad lepas aku ada 1 program touring yang sangat best. Program touring ala2 explore race, tapi versi ramadhan. Memandangkan kami berpuasa, jadi buat separuh hari saja (mampuih la nak lari kesana kemari sehari suntuk) Sebelum M.I.A, kami diberi sedikit briefing tentang program dan diberi sedikit pengisian bagi memantapkan iman bagi mengharungi cabaran mengesat peluh yang membasahi dahi dek panas terik.

Mission nya dengan berjalan kaki dari Setiawangsa[masjid muaz jabal] kemudian bergerak ke AU [masjid Ansar] dengan task mengedar flies sambil menjawab soalan yang diberikan. Entah macamane kami boleh tersalah baca map dan tersimpang jauh masuk ke highway DUKE. Tak cukup dengan tu, ku sangka kan panas terik hingga ke petang, rupanya hujan di tengah perjalanan 'sesat' kami. 
Peta yang Pening

Kerana menyangka kami group yang last sampai, alang-alang baju dah basah kami teruskan perjalanan dengan berlari tanpa singgah mana-mana. Memang jaguh lari tak benti. Tah kenape hujan tak berjaya mematahkan semangat kami berlari malah membuatkan kami semakin semangat memperjuangkan dan menegakkan Islam seperti para sahabat berperang ketika dahulu (cewah)

Mengelat

Elok-elok je dah sampai rupanya ada group yang tak sampai lagi, group awang yang berhenti rehat tanpa kena hujan sambil menunggu orang escort mereka dengan kereta. Ceeeet...

Banyak lagi perkara2 menarik dalam program2 kumpulan mohon share ni. Adalah sangat berbeza antara orang yang dah merasai dengan orang yang hanya mendengar cerita sahaja. Jadi join la kami jika ada can.


Ok la, dalam hidup ni apa yang penting kita grab sebanyak mana pengalaman dan ilmu, berbanding 'cite' je lebih. Apa la guna kalau hidup dah lama kemudian travel banyak tempat tanpa amek apa2 pun sebagai ibarah dan pengajaran... Betul tak?

Jadi, aku nak tulis sedikit fakta sejarah yang aku ingat dari program tu. At least aku bukan tulis kosong je kan tapi ada sedikit pengisian.

Fakta Perang Badar

  1. 313 orang Islam di outnumbered mentang 1000 askar orang kafir Quraisy.
  2. Pihak islam mase tu langsung tak bersedia pon nak berperang. Awal2 nabi saw ajak mereka untuk menghalang orang kafir jer
  3. Perang yang pertama ni juga berlaku pada (10 ramadhan) bulan ramadhan yang pertama diwajibkan mereka berpuasa Bayangkan kalau kita first time berpuasa macamane.. Larat tak ? Pastu diajak berperang.
  4. Dalam 313 orang islam hanya ada 2 bilah pedang jer, yang lain pakai ranting kayu dan pelapah pokok tamar. Manakalan opposition pula dilengkapi senjata, dan armor baju besi.
  5. Pihak islam hanya ada 70unta dan 3 kuda jer, jadi setiap 3-4orang akan bergilir2 naik unta/kuda tu. Manakala pihak kafir setiap sorang lengkap dengan 1 unta/kuda
  6. Makanan pihak islam hanyalah 1 biji tamar yang dikongsi 2 orang untuk setiap kali makan. Itu pon mase sahur dan mase berbuke puasa.
Ini adalah decisive battle, iaitu perang ketentuan umat islam. Kalau dibaca keenam2 fakta ni dan difikirkan bersama2 mengikut akal, sangat tak logik. Boleh dibandingkan seperti Team TNB Kelantan Liga Perdana Malaysia(Liga Bawahan) menentang First Line-up Manchester United (Non-friendly Match) Kalau anda main PES/FIFA pon, anda nak tak pakai team TNB Kelantan ni??

Tapi percaya lah, fakta sejarah tak menipu. Even fakta sejarah dari pihak opposition pon sangat tepat dengan fakta sejarah Islam. 313 orang Islam menang menentang 1000 orang Kafir Quraisy dengan bantuan 1000 Malaikat yang bersama2 dengan orang islam.

Secara jujurnya, aku sangat2 hairan (dan kagum) bagaimana para sahabat sangat2 beriman dan percaya kemenangan tu akan berpihak ke Islam, membatasi akal logik manusia yang akan selalu mengatakan 'The Big Team' akan sentiasa menang whatsoever. Aku main futsal lawan team hebat pon morale down kowtt..

Kalau la nak diuji dengan iman kita sekarang ni,,,,

..........adakah kita ni golongan yang lari dari perang ?

.........ataupun golongan yang menegakkan agama Islam walaupun fizikal/mental kita sangat outnumbered ?


Wallahualam

Wednesday, June 8, 2011

Maksud sebenar " Lelaki 9 akal 1 nafsu dan perempuan 9 nafsu 1 akal"




Baru baru ni aku ada terbaca post salah seorang blogger perempuan mengenai tajuk diatas. Dah abis baca, tapi still tak dapat jawapan mengenai lelaki 9 akal 1 nafsu dan perempuan 9 nafsu 1 akal.
Kalau la benar lelaki mempunyai 9 akal 1 nafsu dan perempuan 9 nafsu 1 akal, kenapa

  1. Golongan perempuan di kebanyakkan IPT jauh lebih ramai daripada lelaki, sehinggakan menjadi 3/4 daripada penuntut di IPT? Adakah perempuan lebih bernafsu kerana nafsu 9nya terhadap buku2, lecture note sehinggakan bernafsu melihat pensyarah lelaki yang dah tua botak ditengah kepalanya ?
  2. Golongan lelaki lebih ramai di pusat serenti ? Adakah mereka lebih bijak dalam menjadi doktor kepada diri sendiri daripada perempuan kerana 9 akalnya ?
  3. Golongan lelaki lebih ramai menceburi bidang rempit daripada perempuan ? Adakah kerana 9 akalnya menyebabkan mereka terfikir mereka tak mampu nak mati shahid di palestin, lalu mereka mati 'shahid' di jalan yang tinggi [highway] ?
Anda rasa logik tak?

Namun ramai di antara kita yang masih kerap membuat tuduhan dan pendapat yang melulu. Dikatakan lelaki itu lebih menggunakan nafsu kerana lelaki adalah kaum pervert dan kaki rogol. Kalau nak ikutkan nisbah nafsu lelaki : perempuan adalah 1:9, tetapi kenapa pula dalam isu semasa lelaki tidak dapat mengawal 'satu' nafsunya?

Perempuan pula dituduh seorang yang bodoh dan 'jenis yang mudah' kerana mempunyai 1 akal. Hurmm

Member aku pena cakap "sebab tu la lelaki pandai kelentong dan perempuan pandai kena kelentong"
Walaupun ada benarnya member aku cakap, tapi aku tak rasa ia dari disebabkan "9akal lelaki dan 1akal perempuan"

Kalau nak diterjemahkan melalui google translator, ataupun direct translate, memang la menjadi 'lelaki 9 akal 1 nafsu dan perempuan 1 akal 9 nafsu. '

Hakikat sebenarnya, kalau ditafsir oleh imam Ghazali adalah
“Lelaki diciptakan Allah mempunyai 9 rasional 1 emosi dan perempuan diciptakan Allah mempunyai 1 rasional 9 emosi”.

1. Kepimpinan. [Leadership]

Antara kelebihan 9 rasional yang Allah kurniakan kepada lelaki adalah kepimpinan yang lebih baik. Dalam membuat keputusan, lelaki lebih rasional, jarang mengikut kata hati dan perasaan seperti perempuan. Walaupun tekanan menghimpitnya, mereka masih lagi dapat berfikir secara rasional. Tak cepat emo, tu la sebabnya lelaki boleh jadi pemimpin yang baik.

Bayangkan kalau kuasa talak diberikan kepada perempuan, asal silap paham sikit terus nak emo2 mintak cerai. Kan talak still dikira walaupun dilafaz tanpa niat, yang tu bahayanya kalau perempuan diberi kuasa talak. Maunya tiap-tiap hari suami diceraikan oleh bininya.

Firman Allah di dalam Al-Quran bermaksud: “Kaum lelaki adalah pemimpin kaum wanita”.

Sama dengan perkahwinan juga, kenapa mesti lelaki kena jadi wali, bukannya perempuan? Ini kerana lelaki lebih tegas dan lebih rasional dalam pemilihan menantunya. Lelaki lebih tengok kriteria menantunya dan kalau boleh nak yang betul2 berkualiti untuk menjadi suami anaknya.

Beza dengan perempuan, cube bayangkan anak perempuannya asyek menangis jer, merayu nak sangat2 dipekanankan oleh mat bangla karpet. Si ibu merasa sangat kesian dan simpati. Perempuan kan mudah tersentuh. Jadi dalam kes2 yang serius seperti ini sangat diperlukan untuk lelaki membuat keputusan yang rasional, dan tidak bersangkut dengan apa2 emosi. No hard feelings ok..

"Kenapa lelaki bila tengah fikir mesti kena diam eh?" tanya seorang perempuan
Sebab itu la lelaki sangat disinonimkan dengan 'diam' dan tidak bersuara. Apabila lelaki dalam mood diam, dia sedang berfikir dan sedang memilih dan membuat keputusan tanpa melibatkan apa2 emosi. Sangat fokus, sehingga nak bercakap mengenai perkara dia fikir pon tak mampu dikhuatiri terganggu.

"Khalis bila tengok cicak pon boleh tiba2 diam" ujar kakak aku mengenai suaminya.


2. Emosi dan naluri

Kalau dari segi kepimpinan tadi, 9 emosi perempuan merupakan kelemahan bagi perempuan dan tidak boleh handle masalah sebaik lelaki. Namun begitu, 9 emosi ini la merupakan kekuatan bagi perempuan yang tidak ada pada lelaki, yang menjadikan mereka ibu dan isteri yang kuat. Malah lebih kuat daripada lelaki dari segi emosi dan empati.

"Lelaki kalau boleh mengandung dan beranak pun, hanya sekali dalam seumur hidup sahaja" ujar cikgu khadijah, guru biologi aku ketika sekolah

Pada waktu itu, aku langsung tak paham apa yang cekgu aku maksudkan itu. Sekali dalam seumur hidup? Bukan ke lelaki ni gagah dan kuat? Takkan tak tahan kot. Mana boleh. Lelaki kuat laa..

Jawapannya, Ya. Walaupun secara fizikal lelaki lebih kuat dari perempuan, namun dari segi emosi lelaki tak mampu nak menyamai perempuan.


Pernah tak masa korang tengah demam, korang bagitau mak korang dan mak korang menjawab "haaa padan muke engkaooo... pandai pandai la engkaoo gi kelinik sendiri"

Pernah tak ? Pernah tak ?

Aku bet kerat jari korang tak pena dengar nya. Sejahat-jahat perempuan tu sekali pon, akan ada rasa simpati kepada anaknya.

"kessiannnye, demam teruk ke ni ? macamane boleh demam ni ? ada makan ubat tak? alahaai kesiannye, meh mak tolong anta gi sepital jumpa dokter" then paranoid kat semua benda termasuk la kucing depan rumah pon kena marah.

Kerana emosi dan naluri inilah wanita dipilih Allah untuk menjadi ibu yang menjaga dan menyokong sebuah keluarga. Sudah tentu, dengan penuh kasih sayang. Seorang ibu sanggup berjaga setiap malam demi menyusukan seorang anak yang dicintai sepenuh hati. Biarlah tidurnya tidak cukup asalkan si kecil tidur dalam kekenyangan. Ketika melahirkan pula, nyawanya dipertaruhkan dan segala rasa sakit lenyap sebaik saja terdengar tangisan si anak. Sekali lagi, emosilah yang menghilangkan rasa sakit tersebut.

Aku tak lupa bagaimana Mak menggagahkan diri untuk sediakan makanan kami sekeluarga walaupun ketika itu Mak dalam keadaan sakit. Tak pernah sekalipun Mak abaikan tanggungjawabnya sebagai seorang ibu dan isteri walau dalam apa jua keadaan. Semua ini pastinya berlaku kerana rasa cinta dan kasihnya terhadap sebuah keluarga

Emosi itulah kelayakan untuk seorang manusia hamil.

Emosi untuk sabar dengan berat dan payahnya 9 bulan mengandung. Emosi untuk membelai, memberi makan kepada kandungan seperti memberi makan kepada diri sendiri. Emosi yang kerana emosi itulah, alam bayi di dalam kandungan digelar ALAM RAHIM, iaitu ‘alam kasih sayang’.

Kasih sayang yang sulit untuk ditemui dalam jiwa lelaki, biar pun fizikalnya sasa dan mentalnya berkuasa.


Lelaki dan Perempuan kedua2nya sekali mempunyai kelebihan dan kelemahan masing2. Walaupun kedua2 jantina ini mempunyai sifat yang berbeza, namun ia saling melengkapi antara satu sama lain dan saling memerlukan. 


Firman Allah : Lelaki adalah pelindung bagi perempuan, dan perempuan adalah pelindung bagi lelaki.

-------------------------------------------------
[sebarang aku tulis ni adalah hasil kajian dan pembacaan aku sendiri mengenai '9 akal 1 nafsu dan perempuan 9 nafsu 1 akal', aku masih lagi belum dapat kaji yang selebih 8 itu, pada sapa2 yang nak sambung or nak tambah idea aku, boleh la berkongsi idea disini yea]





[1 post ni aku amik masa 2 hari untuk menulis]

Friday, March 11, 2011

Tahukah anda, liverpool tidak bermain game untuk UCL malam semalam, besok, minggu depan dan juga season depan?


3 brother ni memang power main bola. Muka2 ni dah biasa turun naik majlis FIFA. Banyak kali dah dicalon untuk menang pemain terbaik, anatara 3 brother ni mesti salah sorang yang menang, orang lain tokse nak mimpi la nak rembat. Chelsea rilek je diorang g menganjing kat stamford bridge, Manchester United lagi la, rilek je diorang ayam sampai 3-0 mase final aritu. Sapa lagi yang diorang lom belasah ? Liverpool tokse cite la. Team Tnb Kelantan je diorang belum maen lagi.

Midfield mane yang boleh calen mereka bertiga ni. Tapi ramai tak tau, bahawa ada lagi seorang yang boleh menandingi mereka, ayuh mari kita memperkenal kan.

Adik Jack ~~

Nama: Adik Jack Wilshere
Umur 19 tahun
Hobi: Bermain layang layang
Pencapaian Akademik : 5A 2B 1C [PMR]
Pencapaian Sukan : Naib johan rumah sukan peringkat sekolah dalam acara lari berguni
Makanan kegemaran: Cekelat udang
Minuman kegemaran: Air koko
Pemain diminati: Azizul Kamaludin
Cita - Cita : Menjadi doktor perubatan
Moto : Ilmu pelita hidup
Adik jack ini terkejut bagaimana beliau boleh menjadi pemain terbaik dan menandingi 3 brother tersebut dalam perlawanan Arsenal 2-1 Barca di Stadium Emirates 



[tak mengapa mereka sume pakat serang penulis percutian selama 3 ari 2 malam, tak abes kat wall fb, kat blog pon boleh. seraye berkata  

"walaupun kami kalah, kami tetap dok kat no.6"


Apehal nyer ?
Support group untuk kawan-kawan Yenuwa yang tertekan!Hubungi 1-800-YENUWA untuk menghulurkan sumbangan

Wednesday, March 9, 2011

Kunyit

Ini adalah Kunyit dan rakan-rakannya









Ini juga adalah Kunyit dan rakan-rakannya.


member aku : Kunyit bila bertemu dengan M.U menjadi Munyit  [M.U + Kunyit = Munyit]


[bangang la arsenal mase ni lak diorang leh seri dengan sunderland]


Tuesday, February 22, 2011

Berhati-hati dengan kertas yang melekat kat cermin belakang kereta anda [Arahan dari bomba selangor]

" AMARAN DARI PIHAK POLIS - BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

-- CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN ) Sedarlah semua! Tolong sebar2kan... ... . Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kerata dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur.

Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi.

Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda.

Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!


BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN

Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Dan bersyukur kerana anda membaca email ini.

Saya harap anda akan hantar email ini kepada kawan2 dan keluarga, terutama wanita. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.

Zaman la mcm2 boleh jadi.Kena banyak beringat

--------------------------------------------------------------

Walaupun kita sedar sekali pon, macam2 kes kecurian boleh berlaku.


yang ni diantara latest jugak la. Jangan mudah percaya pada orang yang tak dikenali, dan sentiase la berwaspada pada menda yang pelik2. Share la note polis ni kat blog2 korang yea...

Aku baca dari page facebook = Bomba Selangor

[Sori la lame tak update huhu]