Thursday, October 2, 2014

PANDUAN BELI RUMAH











Jika anda membeli rumah untuk kali pertama, proses pembelian rumah seperti buat S&P, berurusan dengan lawyer, caj guaman, duti setem dan sebagainya, boleh menimbulkan kekeliruan kepada anda. Disini saya sertakan beberapa panduan kepada proses-proses yang terlibat di dalam urusan pembelian rumah.

Deposit (Down Payment)


• Biasanya anda perlu bayar Booking Fee atau Earnest Fee sebanyak 2%-3% dari harga beli. Bayaran ini tidak akan dikembalikan, jadi fikir masak-masak sebelum anda membayar.
• Bank biasanya akan memberi pinjaman sebanyak 85%-90% dari harga beli. Anda perlu ada simpanan tunai sekurang-kurangnya untuk baki down payment 10%-15%.
• Jika simpanan tunai tidak cukup, anda boleh mengeluarkan sebahagian simpanan KWSP Akaun 2 untuk bayaran down-payment ini.

Perjanjian Jual-Beli (Sale & Purchase Agreement)

• Semasa perjanjian jual-beli dibuat, anda perlu selesaikan bayaran down payment 10%
• Anda biasanya diberi masa 3+1 bulan untuk menyelesaikan baki bayaran atau mendapat pinjaman rumah
• Jika anda membeli rumah yang sedang dalam pembinaan, biasanya pemaju (developer) akan menyediakan lawyer untuk perjanjian jual-beli (S&P). Bank akan berurusan dengan pemaju untuk membuat bayaran seterusnya bagi pihak anda.
• Jika anda membeli rumah siap (dari individu) biasanya anda perlu melantik peguam bagi pihak anda dalam urusan perjanjian jual-beli.

Caj Guaman & Duti Setem (Legal Fees & Stamp Duty)

• Biasanya caj guaman & duti setem akan dikenakan oleh peguam untuk i) Surat Perjanjian Jual-Beli dan ii) Perjanjian Pinjaman dengan Bank.
• Untuk setiap perjanjian, anggaran caj guaman dan duti setem adalah sekitar 2% dari harga beli / jumlah pinjaman.
• Tidak kira peguam mana yang anda pilih, pastikan anda minta diskaun sebanyak mungkin. Ini kerana kerja-kerja guaman dan kertas kerja yang dibuat adalah sama sahaja tidak kira berapa banyak pinjaman dibuat.

Memohon Pinjaman Bank

• Pinjaman bank perlu dibuat secepat mungkin kerana trend semasa menunjukkan proses kelulusan pinjaman di bank agak perlahan sehingga 2-3 minggu. Ini berlaku terutamanya di kalangan bank-bank tempatan. Jika lambat mohon, lambatlah loan akan disburse dan akhirnya, anda yang terpaksa menanggung interest 10% setahun (daily rest) dari developer.
• Antara pinjaman konvensional & pembiayaan Islamik, saya berpendapat kedua-duanya sama sahaja dari segi perlaksanaannya. Walaupun Islamik "dikatakan" bebas riba, ia dibuat atas sifat mengambil-untung yang berlebihan dengan meletak kadar keuntungan bank yang amat tinggi berbanding pinjaman konvensional. Ekonomi Islam tidak sepatutnya 'menganiaya' pembeli dengan meletak harga jualan yang melampau (sehingga 2-3 kali ganda dari harga kos).
• Dalam memilih pinjaman bank, kadar terendah Tahun Pertama tidak memberi perbezaan ketara kerana secara amnya, kadar pinjaman antara semua bank adalah sekitar 7% - 8% setahun.
• Apabila membuat pinjaman bank, anda perlu ingat, jika buat pinjaman RM150,000 untuk 25 tahun, faedah pinjaman atau keuntungan pembiayaan boleh mencecah RM170,000-RM180,000. Semakin banyak jumlah pinjaman, semakin tinggilah faedah atau keuntungan pembiayaan yang bank ambil. Penekanan harus diberi kepada bagaimana hendak mengurangkan faedah pinjaman tersebut.
• Penjimatan dalam pinjaman rumah BUKAN bergantung kepada kadar terendahuntuk 2 tahun pertama atau tempoh pinjaman, sebaliknya bergantung kepadabagaimana anda mengurus pinjaman rumah tersebut (debt management) danJenis kemudahan pinjaman yang digunakan.
Insurans

• Untuk pinjaman rumah, anda biasanya perlu menyediakan insurans pinjaman MRTA (Mortgage Reducing Term Assurance) dimana pinjaman akan diselesaikan dengan penuh jika berlaku kematian/hilang upaya kekal ke atas anda.
• MRTA boleh dibayar dengan tunai atau dimasukkan ke dalam jumlah pinjaman (biasanya tambahan 5% dari harga beli dimasukkan ke dalam jumlah pinjaman)
• Insurans kebakaran juga diwajibkan ke atas anda untuk melindungi rumah yang anda cagarkan kepada bank dari risiko tertentu. Biasanya dicaj setiap tahun pada kadar RM100 untuk setiap RM100,000 dari nilai rumah .
Bayaran Bulanan
• Walaupun bank memberi kadar faedah rendah untuk Tahun 1 & 2, cuba amal sediakan budget untuk bayaran pinjaman rumah pada kadar 7%-8%. Ini akan membantu belanjawan keluarga dari menghadapi masalah kewangan (terlebih belanja) di masa akan datang.
• Pastikan anda bayar tepat pada masanya untuk mengelakkan caj lewat bayar.
• Pastikan anda tidak gagal membayar ansuran bulanan, kerana setiap jumlah tertunggak akan memberi Credit Rating yang buruk ke atas anda (CCRIS) dan ada kemungkinan jumlah yang tertunggak akan dikenakan caj tambahan oleh bank.

TQ,
Reference : Rumah.net.my

Wednesday, January 22, 2014

Apa yang best bila posting di SMK Lawas

Kali ini aku nak kongsikan sedikit pengalaman aku berkhidmat di SMK Lawas.

3 sekolah aku jadi guru, ketiga2 sekolah berbeza budaya dan sosio ekonominya.


  1. SMK Seri Serdang terletak di bersebelahan dengan UPM, tempat kebanyakkan anak2 pensyarah dan cendikawan guru disana.
  2. SMK USJ4 pula terletak di kawasan golongan elit Subang Jaya. Kebanyakkan anak2 pegawai ataupun peniaga yang bersederhana dan tinggi pendapatannya.
  3. SMK Lawas pula terletak di pekan koboi yang berada di hujuuung Sarawak dan satu2nya pekan yang ada 4 sempadan : Brunei, Sabah, Labuan dan Indonesia.

Sosio Ekonomi

Dari segi Sosio-ekonomi di lawas ni, kebanyakkan ibu bapa disini berkerjaya petani, nelayan, buruh ataupun kerani,Yang hidup bersederhana sikit biasanya ibu bapa berkerjaya pegawai kerajaan ataupun peniaga.

Di sekeliling Lawas ada 4 buah sekolah menengah sahaja, sekolah rendah ada jumlah lebih dari 20 buah sekolah. Sekolah menengah sangat padat dengan pelajarnya. Kebanyakkan pelajar dari kawasan pedalaman pindah ke pekan lawas untuk meneruskan persekolahan di sekolah menengah. Jadi trend biasa pelajar sekolah ni tumpang rumah makciknya ataupun rumah sepupunya untuk masuk sekolah menengah. (ada pelajar aku pernah kena gastrik perut sebab kurang selera makan di rumah aunty nya)

Secara purata pendapatan sekeluarga disini lebih kurang RM500-RM1200 sebulan. Average bagi kebanyakkan pelajar disini ada 4-7 adik beradik.Aku pasan walaupun pendapatan keluarga agak rendah, mereka mampu menanggung 1 sekeluarga yang ramai ahlinya.

Guru Disanjung Tinggi

Besnye mengajar di SMK Lawas, mana2 pelajar yang terserempak dengan guru, mereka akan beri salam "selamat pagi cikgu" walaupun guru tu tak mengajar mereka di kelas. Dulu aku mengajar di sekolah kawasan elit, mereka tak tegur guru2 yang tak mengajar mereka sebab tak kenal. Mereka hanya tegur guru mereka yang kenal sahaja.

Kat lawas berbeza, mereka sangat respek kat golongan guru ni. Bukan setakat pelajar, makcik cleaner yang tetiap hari sapu kat sekolah pon rajin sapa mana2 guru. Kalau di pekan, pergi ke kedai ataupun pasar, orang disini sangat hormati guru..Mereka mengganggap kerjaya guru ni adalah kerjaya yang mulia dan harus disanjung tinggi.

Pengalaman ni aku tak pernah rasai mana-mana tempat di semenanjung Malaysia.

Pemanduan yang tenang dan santai

Di sekeliling pekan lawas pun sangat tenang sahaja dan tidak sibuk. Disini aku pergi ke sekolah tiap2 naik motor iiekpai. Untuk makluman pembaca, aku tak de lesen motor. Dan aku takut nak bawak motor di bandar KL ataupun Selangor. Kebanyakkan pemandu kereta Lawas, mereka memandu kereta dengan sangat berhemah dan pelahan.

 Orang semenanjung yang biasa dengan traffic jam dan suka bawak laju selalu merungut orang lawas ni bawak kereta lembab gile. Tapi bagi aku, ia adalah tempat yang sangat tenang dan santai. Tak perlu nak terkejar-kejar seperti pemandu kereta di Selangor. Nak tau orang semenanjung disini senang je, tengok gaya pemanduannya, yang suka hon ataupun bawak laju tu konfom orang semenanjung.

Aku masih ingat lagi ada satu ketika aku tengah otw ke sekolah, ada kereta depan aku tiba2 berhenti di tengah jalan, berhenti sebab ada lagi satu kereta di depannya behenti semata-mata untuk membeli nasi lemak di gerai tepi jalan. Aku geleng je kepala. Kereta di depan aku pon bukannya nak hon ke apa. Boleh lagi bersabar dan tunggu je sehingga kereta didepannya itu berjalan semula. Orang Lawas boleh bersabar dan tak mudah merungut. Kalau kes ni orang buat kat semenanjung, memang dah kena maki sekali ditambah dengan jari hantu bertubi-tubi.

Last but not least, 1Malaysia (perpaduan)

despite different race, despite different religion, they really can get along well. Most of them..
Melayu, cina dan lunbawang. Boleh jadi 1 geng kawan.Perkara yang common di SMK Lawas. (ni budak kelas aku)


dah lewat ni, pukul 1pagi aku siap post ni.. aku kena gerak ke sekolah 6.30 esok pagi ni..

Tuesday, January 21, 2014

Variety of experience

Tahun 2012 = SMK Seri Serdang
Tahun 2013 = SMK USJ 4 & SMK Lawas
Tahun 2014 = SMK Lawas

Alhamdulillah, tahun 2014 ini adalah tahun kedua aku berkhidmat sebagai guru sepenuh masa di Lawas. Kalau sekalikan dengan guru praktikal dan guru ganti, ni dah tahun ketiga pengalaman aku jadi guru. Kalau ikut tempoh masa aku berkhidmat di Lawas, tak sampai pun setahun. Tapi yang pasti, tahun ni adalah tahun kedua aku jadi guru tetap di Lawas.

Ramai orang selalu menyangka tugas guru ni adalah tugas yang mudah. Bagi aku itu adalah satu persepsi yang sangat salah. Dimata orang luar, kerjaya guru ni banyak cuti dan balik awal. Mengajar bukanlah mudah seperti yang disangkakan. Tugas guru memang sibuk. Setiap hari setiap minggu ada je tugas2 baru yang kena dilaksanakan secepat mungkin. Dan tak semua orang boleh jadi guru. Zaman sekarang ni guru lagi ditambah dengan pelbagai tugas. Dari pelajar ke kelas sehingga la tugas pengkeranian di luar waktu pejabat. Balik dari sekolah sambung pula buat kerja di rumah. Yang hanya benar2 faham situasi sebenar guru ni adalah guru tu sendiri dan ahli keluarganya.

Apa yang menariknya jadi guru ni. 1 perkara yang boleh menghilangkan rasa penat aku sepanjang aku berkhidmat sebagai guru adalah : Pengalaman yang pelbagai. Ya, pengalaman.

Sepanjang 3 tahun aku berkhidmat di sekolah, aku dapat :-

  • pelbagai sikap pelajar
  • pelbagai personaliti kawan sekerja guru
  • pelbagai ragam kelas
  • pelbagai kerenah pengetua
  • pelbagai sistem pengurusan
  • pelbagai aktiviti dan event
  • pelbagai budaya sekolah
  • pelbagai cerewet ibu bapa
  • pelbagai kaedah pengajaran
  • pelbagai taraf sosio-ekonomi kawasan tu
  • pelbagai sukan kena adili
  • pelbagai pengalaman cikgu kejar budak lari dari sekolah
  • pelbagai bakat yang kena cungkil
  • pelbagai tugasan yang merapu
  • dan pelbagai perkara yang tak mampu aku tulis kat sini (tak pergi la sekolah esok kalau aku senaraikan semua)
Itu yang buat aku rasa seronok jadi guru. Daripada pengalaman aku mengajar budak sekolah menengah, pelajar ni macam2 ragam. Pelajar menengah rendah berbeza dengan pelajar menengah atas. Cara kita kendalikan kelas pon kena ada kepebagaian. Tak boleh stick 1 kaedah jer. Kelas lain2, budak pon lain2, cara kita pon kena lain2. Pengalaman tiap2 tahun pon lain2. Aku tak pernah jemu pergi ke sekolah jumpa pelajar2 yang lain setiap tahun. 

Indahnya ciptaan Allah yang sangat unik ini, manusia memang unik, takde yang sama.. 

Setiap pelajar berbeza sikap, setiap kelas pon berbeza disiplin, setiap tingkatan pun berbeza perangai. Setiap sekolah pon berbeza sistemnya. Setiap negeri pon berbeza budayanya.

Aku soh buat latihan, budak laki jadi harry potter kat belakang. Budak kelas 3 unggul.

Friday, November 15, 2013

4 Character + 4 people + 4 Personality = 1 Team


12 november 2013
Dari kanan

CIKGU HASRUL

Guru yang berasal dari kelantan ini seorang yang agak pendiam dan serius apabila membuat kerja.  Aku kurang berinterasi dengannya,  bila ditanya sepatah, sepatahnya dijawab. Walaupun dia seorang yang pendiam, aku senang berkawan dengannya. Rajin tolong kawan dan tak berkira bila belanja. Haritu dia teman aku pergi survey dan beli motor EX5. Tayar motor aku pancit dia jugak isikan. Beberapa kali dah dia belanja kami makan. Apa aku nampak, kita sentiasa akan lebih appreciate apa yang orang selalu buat berbanding dengan apa yang orang salu cakap. Well, action speak louder than words.

Cikgu Syamsul.

Guru yang kedua ni sangat berbeza dengan yang pertama.  Walaupun mukanya agak ganas, tetapi dia seorang yang kuat melawak, kuat ketawa, dan kuat membebel.  Guru yang berasal dari Penang ni lebih dikenali sebagai guru pak lawak. Setiap masa sentiasa ada perkara yang mencuit hati.
SIkapnya yang tolol mengingatkan aku kepada abang aku di semenanjung.  Kadang bila dapat kerja sekolah yang berlambak, merepek dengannya sekejap mampu menghilangkan rasa bebanan kerja. Kerja pon enjoy jer. Walaupun dia kuat membebel macam makcik, tapi kerjanya tetap jalan. Rajin tolong mak Azlan menyiang ikan, memasak, mop lantai dan mengemas rumah. Y
ang tak kenal dia akan takut dengannya. Sebab dia seorang pemalu dengan orang baru dan kurang friendly on first sight. Tapi sesiapa yang mengenalinya memang akan sentiasa terhibur. Housemate yang paling bising dan yang paling rajin.

CIKGU AZLAN

Berasal dari Sabak Bernam, guru yang berbadan gempal dan besar ni jangan disangka dia seorang yang lembap dan busuk. Ketahuilah cikgu azlan ini seorang yang pembersih dan cerewet dalam kebersihan. Baju basuh setiap 2 hari sekali. Aku pon seminggu sekali basuh jer. Rumah tak sempat nak bersepah terus je kemas, sapu dan mop 3 hari sekali. Rajin memasak. 1st time aku tengok orang yang berbadan besar ni seorang yang rajin dan pembersih.
Guru yang berbadan besar ni juga mempunyai karakter yang besar. Aku masih ingat lagi bila kali pertama kami bertiga di Lawas, dia la yang menjemput kami di Airport dan perkenalkan kami di pekan lawas sebelum menempatkan kami penginapan. Bila kami sewa rumah dengan dia sekali, semua perabot dan kelengkapan dah disediakan oleh dia. Mesin basuh, TV, dapur, tilam, sofa, meja semua dah ada. Dia tak minta pun, kami Cuma bayar sewa rumah sahaja yang dibahagi 4 orang. Di sekolah dia sangat disenangi oleh mana-mana guru.
Peramah, mudah mesra dan bertanggung jawab. Bolehpercayaan guru terhadapnya sangat tinggi. Berani dan lantang menyuarakan pendapat jika ada perkara tak kena. Kalau sistem pentadbiran membebankan guru, dia bersuara. Kalau ada guru yang negatif dan malas berkerja, dia pun bersuara.
Kebanyakkan program under dia mesti meriah dan tak bosan. Ada idea yang disalurkan dan menjadi. Bukan sahaja di sekolah, di luar pun dia seorang yang sangat kharismatik. Networking kat luar sangat banyak. Ada je kenalan dia dalam pelbagai bidang walaupun dia bukannya orang local. Aku tak heran kalau suatu hari nanti cikgu azlan ni jadi seorang event manager ataupun seorang peniaga yang berjaya. Banyak aku pelajari daripadanya. Seperti berterus terang dan tegas menyatakan perkara yang benar.

 

 

CIKGU FD

Guru yang terakhir sekali pula berasal dari Selangor. Seorang guru yang sangat fleksibel dalam apa jua bidang dan tugasan. Fleksibel dan suka mencuba perkara yang baru. Suka mempelbagaikan kaedah pengajarannya di kelas. Tak ada yang kaedah yang fixed baginya.  Dalam pergaulan dia seorang yang tidak memilih bulu dalam kawan. Tidak seperamah seperti Azlan namun kebanyakkan orang mudah kawan dengannya. Tidak lokek berkawan dengan mana2 kaum ataupun agama. (komen jika rasa penyataan ni kurang tepat)
Cepat dan cekap membuat tugasan menjadikan sebarang kerja tidak menjadi beban kepadanya. Mengajar bukannya kerja tetapi hobi bagi dia. Satu-satunya guru baharu yang dilantik Ketua Panitia kerana kebolehannya dalam memimpin panitia matematik. Mudah menerima pendapat dan idea orang lain menjadikan orang lain senang dengannya. Bijak dalam membuat keputusan namun ada kalanya blank bila ada perkara yang luar jangkaan berlaku. Banyak lagi perkara yang perlu dipertingkatkan.
Kelebihannya fleksibel dan cepat belajar. Kekurangannya adalah cepat lupa dan cepat blank dengan perkara2 complicated. (sangat dialu-alukan komen kepada sesiapa rasa penyataan ni kurang tepat ataupun pertanyaan)
Ketiga2 guru ni rajin, pembersih dan tak berkira menolong kawan. Tak merokok dan yang paling penting, hampir setiap waktu solat kami mesti berjamaah sama2. Aku dapat rasakan solat jemaah boleh menyatukan umat islam walaupun berbeza latar belakang. Secara jujurnya, kami berempat sangat berbeza dari segi personaliti, kelebihan, kekurangan dan minat. Namun keterbukaan dan consideration dalam memahami perbezaan adalah sangat penting antara satu sama lain.

Monday, November 11, 2013

Minggu-minggu akhir tahun pertama berkhidmat


11 NOVEMBER 2013
Sekarang aku pada penghujung minggu, minggu terakhir aku berkhidmat sebelum aku pulang ke negeri asal aku, Selangor. Hampir 5 bulan aku berhidmat, aku dapat rasakan masa berlalu dengan sangat pantas. Bak kata orang, biasanya kalau kita banyak buat menda seronok, kita tak perasan pon masa berlalu. Lebih banyak kenangan manis berbanding yang pahit.

Bila baca post mengenai guru kat website/blog/berita kerajaan, mesti ada yang tak puas ati dengan golongan guru ni. Mostly yang ‘butthurt’ dengan profession guru ni biasanya dari golongan yang gagal melayakkan diri dalam pendidikan.

Kemasukkan guru ke peringkat ijazah bukannya mudah yang disangka, pemilihannya adalah sangat strict, ada dua perkara untuk  melayakkan diri ke peringkat ijazah

1. Perlu mendapat sekurang2nya CGPA 3.50 keatas (ataupun sekurang2nya straight A-).

2. Dalam temuduga sebanyak 2 kali termasuk ujian MEDSI, bakal guru perlu ada kemahiran mengajar, mengendali kelas, mengawas kelas, menbentangkan dan mepersembahkan dengan yakin.

Kebanyakkan orang tak lepas perkara yang pertama, ada juga yang gagal dalam perkara kedua. Dah lulus dua2, kemudian belajar 4 tahun dalam bidang pendidikan. Selepas grad, ada lagi satu temuduga sebelum betul betul layak jadi guru.

Dalam profession lain, hanya ada sekali sahaja temuduga. Dalam profession guru, sekurang2nya ada 3 temuduga dan ujian MEDSI. Pengalaman aku kena 4 kali temuduga.

 

Guru pada masa kini


Aku tak nafikan guru pada masa kini ditambah dengan bebanan kerja yang agak banyak. Tugas2 pengkeranian dan bertulis lebih banyak berbanding tugas mengajar di kelas. Walaupun skim gaji guru meningkat, guru terbeban dengan tugas2 sampingan banyak yang ada kalanya kurang masuk akal.

Dasar pendidikan ingin guru berfikir lebih kreatif dan inovatif dalam pengajaran, namun tak memberi ruang dan lebih menekankan guru supaya banyak buat kerja berbanding mengajar. Ada guru masih lagi berada di sekolah pada lewat malam untuk menyiapkan tugasan.

Honestly, aku enjoy dengan kerja aku. Tugas utama aku adalah mengajar di kelas, tapi bagi aku mengajar ni bukannya suatu ‘kerja’, tetapi  lebih kepada aktiviti ‘hobi’. Tugas sampingan seperti kerja2 bertulis dan pengkeranian tu memang membebankan guru. Ditambah dengan tugas sebagai ketua panitia matematik, dan dilantik jadi penceramah. Memang sibuk.

Namun sebarang kerja2 sampingan tak menjadi masalah kat aku. Aku suka settle kerja dengan cepat tanpa penangguhan. Kurang tepat ataupun ada kesilapan boleh diperbaiki, tapi tugasan on time memang sukar untuk ditepati. Tak ada apa nak dibanggakan buat kerja laju, sebab bukannya betul sangat pun. Tapi cikgu2 yang belum siap sentiasa cek hasil kerja aku dan perbetulkan silap aku. Dalam masa yang sama hasil kerja aku dijadikan rujukan.

Salah satu kelebihan i tempat kerja : buat kerja laju

Kekurangan pula : Cepat lupa. dan cepat penat kalau buat kerja lama lama.

Sebab tu aku suka buat kerja laju hehe
 
 
(sedang cuba untuk update blog seberapa banyak yang boleh selagi ada masa free)

Monday, July 1, 2013

Penempatan Pertama


1 Julai 2013, aku melapor diri di Hotel Pearl, PJ. Disini khusus pertama yang aku hadiri sebagai penjawat awam. Disini juga semua tempat berkumpul guru2 baru yang akan posting ke Malaysia timur.  Bertuah aku, aku langsung tak rasa keseorangan langsung, sebab ramai kawan2 aku dari UPM juga posting sekali dengan aku.  Sangat meriah bila dapat jumpa geng posting sekali. Cikgu math, cikgu fizik dan cikgu kimia, semua dari kolej yang sama. Sehari taklimat di KL dan kendian diterbangkan ke Kuching, ada lagi 2 hari taklimat di hotel Merdeka Palace.

Menginap di hotel 5bintang, dihidangkan makanan mewah2, boleh melupakan seketika perasaan bimbang mengenai tempat yang akan dipostingkan. Kebanyakkan guru risau tentang hal ini. Tak dinafikan, aku pon tak terkecuali. Perkataan song, kapit, baram cukup menakutkan bunyinya.  Mane tak nye, berita bot ekspress tenggelam kat sungai Rajang awal tahun ni. Kendian berita seorang guru dirogol di sungai Rajang. Memang seram.

Detik yang aku tak boleh lupakan, hari 4julai2013, malam pengumuman penempatan guru. Masa ni semua seram sejuk, hampir semua guru perempuan bergelinang air mata. Guru laki pulak dok melawak, pergi psycho kawan2. Bestnye jadi laki, boleh ketawa saat2 genting camgini. Mungkin kami tak kisah sangat kot penempatan ni. Bagi aku, yang tak best nye kalau ditempat kat pedalaman, leceh sikit kalau nak pergi pekan. 3+jam naik bot ekspress, 6+jam naik 4X4. Total 10+jam lebih perjalanan, tak termasuk flight balik ke semenanjung.

Bulan lepas, aku pernah berdoa, kalau la aku ditempatkan kat Malaysia timur, tempatkan la aku kat belah Sabah. Sabah best sikit sebab banyak tempat perlancongan. Sarawak boring kawasannya tak maju, ketua menteri nya kedekut, amik hasil kekayaan rakyat tapi tak majukan negerinya.

Tak sangka aku ditempatkan di Lawas, sempadan antara  Sabah, Sarawak, Labuan dan Brunei. Tak terkata betapa gembiranya aku doa aku makbul. Aku rasa sangat bertuah. Nak pergi ke bandar senang, tak perlu naik Hilux 4X4, four wheel drive, ataupun bot ekspress. Lalu jalan biasa je ke KK.

Alhamdulillah

Monday, January 7, 2013

3 Idiots or Battle Royale ?


3 Idiots or Battle Royale ?


Aku bukannya pengemar movie, namun tak bermakna aku tak suka langsung tengok movie. Cuma pilihan movie aku sangat selective. Mostly preference aku suka movie yang ada nilai, something that meaningful.
Bukannya movie yang dari awal sampai abis gelak jer dan mengarut. Kalau aku tengok pon, bukan untuk kali kedua.

Baru-baru ni aku ada job kat cheras, jadi aku stay kat rumah moorty selama 2 minggu. Aku sempat amik beberapa movie masuk dalam pendrive aku. Aku tak sure kenapa aku amik movie yang 'sekeping ketam' (a piece of crap crab) seperti kill bill, battle royale. Bukannya tak best, tapi takde pekdah nye tengok cite camtu. Mungkin curisity nak tau kenapa aku boleh amik cite cam tu.

Bad guys die many times


Post aku kali ni bukannya aku nak compare which one is better. And which one is more interesting. Both movie i like and enjoy to watch and Both movie can't be compared sebab genre movie pon lain, cara penyampaian pon lain. Tapi kalau nak compare BR dengan Hunger Games (BR version omputih) aku boleh cakap BR lebih better sebab dua dua movie tu satu genre.

3 Idiots ( 3I )

Cerita 3I sangat menarik, Plot cerita tu agak dinamik dan kreatif. Disamping lawaknya yang bijak, agak unpredictable, can't expect the unexpected. And is all about the attitude. Sehebat mana pon kita ni, kalau attitude teruk, tak akan kemana pon. Dan setiap masalah pon mesti ada penyelesaiannya, sesuai dengan slogannya "All is well", walaupun tak dapat selesai pon masalah tu tapi sekurang2nya kita ada courage nak berdepan dengan masalah. Bukannya lari dari masalah dan suicide. Film ni sangat enlighten and motivating.

Battle Royale (BR)

Cerita BR pulak adalah sebaliknya, this is one of the most controversy film that have been banned most of countries, Malaysia, USA, dan termasuk negara yang produce, Jepun. Tapi makin diboikot, makin ramai yang pi tengok what the fuss about. First time aku tengok aku rasa hidup ni macam takde hala tuju.  Life is competition. And life is unfair. Just a survivor. Yang kuat sentiasa menang, yang lembik always a loser. Sape-sape yang lemah semangat ataupun lemah iman jangan la tengok cite ni. Mostly scene in this movie we feel very demotivating. Scene yang paling depressed adalah when girls in the lighthouse and mimura's plan almost success. Almost.
Almost.. 
Girls in lighthouse, the most sadistic part


Well, seperti yang aku cakap pada awal post, aku ceritakan 2 buah filem ni bukannya nak dibandingkan yang mana satu lagi best. Bukannya nak menggalakan anda tengok filem ni ataupun filem yang lain tapi nak
ajak anda semua berfikir sama. Both movie not for compare but actually is for option. 

Sometimes when we really on the hard times, we didn't have any of choice for the emotion, but for the action we only have two option =  rising or devastated.


  1. First option, berusaha untuk memyelesaikan masalah dan tawakal. Kemudian kalau tak jumpa jalan penyelesaian, berusaha pula untuk memperbaiki keadaan sekeliling dan jangan mudah patah semangat. Benar perkara yang pahit seperti ini sangat sukar untuk kita lalui, tak de orang pun suka perkara yang pahit bukan? Tapi macamana pahit pun kita kena jugak lalui. Pasti ada jalan penyelesaiannya, kalau takde pun, pasti ada hikmah disebaliknya. Allah dah janji setiap perkara kesulitan pasti akan digantikan dengan kesenangan, setiap kesulitan akan digantikan dengan kesenangan.

    One of the  Quentin Tarantino 's favorite

  2. Second option, blame the others, blame the situation, blame everything. Everyone and everything's is wrong,  you always right. No one could understand you. Betray your friends before they betray you. Talk rubbish the others. Never trust them, never forgive them and never help them. Don't take any responsible for your action, although the responsible is yours. Hit and run. Be swag. YOLO. Ok do i need to elaborate this more?

The choice is yours. You never have power to control the situation, but you always have the power to control your action.

Anyway, life is too short to hate others eh. Really laa, don't waste your time for being hatred. It is not worth it.
.


What people are afraid of most is maybe not death itself, but being forgotten

Tuesday, June 26, 2012

Mathematic Teaching Aids 1- Geometer in computer

Penggunaan software ini sangat membantu cekgu mengajar matematik di kelas, lebih2 lagi apabila anda mengajar bab geometri, bulatan dan poligon yang memerlukan daya imaginasi pelajar yang tinggi.
.
Menerangkan bab geometri di papan putih tidak mencukupi jika anda mengajar di satu kelas dimana tahap pecapaian matematik yang berbeza-beza. 
2 elemen yang penting seharusnya ada pada setiap guru matematik, kreativiti dan permikiran logikal yang tinggi.
.
Penggunaan teknologi ini boleh membantu guru untuk menjadikan subjek matematik adalah satu subjek yang menarik, bermakna dan terkini kepada pelajar. 

Cewaaaah, macam promoter iklan lak aku nihh

So far aku guna alat bantuan mengajar ni, setakat ini tak pernah gagal untuk menarik perhatian pelajar aku. Even pelajar yang lemah matematik pon, dok pi kat laptop aku pi maen software ni. Aku tak kesah sangat kalau dia nak maen, at least dia siapkan exercise yang aku bagi dan tak kaco orang lain.


 Penggunaan perisian ini bukanlah satu jaminan untuk mendapat kawalan kelas sepenuhnya dan menjadikan kelas itu menarik, strategi menyampaikan bahan mengajar dan cara penggunaan juga adalah penting. Ye laa, ko ajar reasoning tapi ko pakai software ni,, so tak masuk la budak2 tu belajar.



Kalau anda seorang yang berjiwa kreatif yang tinggi, anda mampu menghasilkan satu karya seni yang mengagumkan dengan menggunakan konsep geometri yang anda mengajar di kelas.



Seperti video ini




Chapter locus



Chapter Transformasi : Reflection and rotation..








So aku malas nak berleter panjang lagi pasal software ni, jadi apa kata anda sume try dulu. Kalau tak faham, kat dalam tu ada tutorial (bukak folder Samples>How to)
kalau tak paham2 lagi, search pulak kat youtube.. berlambak anda sume boleh dapat. 
nak maen gem pon boleh try bukak folder Samples to..
.
Feel free to share to anyone, hope you enjoy the software =)

Go try yourself first !!!



[>>>>Link daunload disini, kemudian tekan link "Download: FarizDanialGeometerSketchpad.zip" dan voilaaa ~ <<<<<]

..

lepas download, unzip dulu. kalau takde software unzip, masuk folder tu, copy semua sekali dan paste kat folder lain. 
.
.
kalau link broken sila repot cepat2.. kalau ada masalah bagitau cepat2..


.

Thursday, March 29, 2012

Membaca Al-Quran dalam keadaan koma

Berita : Seorang remaja Jordan yang bertugas sebagai imam mengalami kecederaan dalam satu kemalangan, membaca Al-Quran Al-Karim dalam keadaan yang tidak sedarkan diri setelah keluar daripada bilik pembedahan. Subhanallah, apa jua kelakuan atau perkataan yang kita gerakkan semasa kita sedar diri, Allah SWT akan gerakkan secara automatik apabila kita dalam keadaan tidak sedar.





Inilah maksud kata-kata Imam Al-Ghazali yang mengatakan ” apa sahaja perbuatan kita di dunia adalah gambaran perbuatan kita di alam Akhirat nanti “. Betapa malunya kita dihadapan Allah SWT apabila kita berkelakuan tidak senonoh dihadapan Allah SWT di Akhirat nanti.

Semoga Allah SWT memberi semangat kepada kita semua untuk melakukan ibadat dan menjauhkan kita semua daripada melakukan kejahatan, agar kita berkelakuan dan berkata-kata dengan perkataan terbaik dihadapan Allah SWT nanti, Amin Ya Rabbal Alamin.


Tak nak ke kita dalam keadaan tidak sedar ataupun subconscious, mulut kita membaca Al-Quran dengan sendirinya? Biasanya perkara yang kita buat secara rutin harian akan mengambarkan apa yang akan terjadi pada ketika dalam keadaan separa sedar, ataupun tak sedar, dan yang pasti akan berlaku, pada ketika di ambang maut. Astagfirullah...

Walau seteruk macamane pon orang tu, pasti dia juga impikan mati dalam keadaan baik, lebih2 lagi kalau mati dalam keadaan sujud terakhir.


Haven't we wish that too?

Sunday, February 19, 2012

Goodreads


Sebuah buku ditulis boleh mengubah sejarah manusia. Masyarakat boleh berkembang dari satu ideologi kepada satu penafsiran ideologi yang baru, hanya kerana sebuah buku.

Apa yang terjadi pada masyarakat kita adalah, masyarakat kita kurang membaca dan kurang mengkaji. Dengan kurang membaca dan mengkaji itu menyebabkan masyarakat kita malas berfikir, hanya menurut sahaja.

Melepak dan membuang masa

Masyarakat kita cepat berpuas hati dengan khabar angin, hearsay yang tiada nilai pengetahuan. Semuanya superficial.

Secara jujurnya aku kurang gemar dengan surat kabo Metro Kosmo dan seangkatannya. Headline dan contentnya, sangat nak cari keuntungan semata2. Tajuk punye la nak meletup, isinya habuk pon takde. Macam tin kosong. Nampak mentaliti masyarakat kita sangat rendah. Artis dan hiburan dijadikan idola dan pegangan hidup, manakala golongan agama pula dilempar taik yang takde kena mengena dengan mereka.

Aku sampai sekarang tak paham kenapa ramai orang kita masih lagi beli tabloid yang memalukan seperti ni.



Masyarakat kita kehilangan ciri keghairahan terhadapat ilmu. Keghairahan terhadap pengetahuan dan kemahuan yang tinggi untuk mencari jawapan tentang sesuatu perkara hingga ke akar umbi, semakin pudar dari ummah yang pernah hebat dan bijak pandai ini.


Jadi untuk menjadi golongan banyak membaca dan banyak mengkaji ni, aku recommend kan, join la website Goodreads ni. Ada website ni, pembaca boleh memberi pandangan dan komen terhadap review buku yang dia baca, dalam masa yang lain kita boleh tengok pandangan orang berbeza2 terhadap satu perkara tu. Pembaca seharusnya tahu menilai dan bukannya amik bulat2 dari buku tu.

Dulu aku ferevet buku motivation, tapi semakin banyak aku baca, makin kurang interest aku kat genre tu sebab kebanyakkannya adalah friction dan common sense. Genre motivation ni mungkin sesuai untuk orang yang tak banyak pengalaman hidup. Berbeza dengan history dan sociology. Topik dan ulasannya meluas. Banyak kita boleh belajar dari genre ni.

Setakat ni, ni buku ferevet aku baca. Menariknya, penulis memberi perkaitan antara Islam dengan dunia yang berlaku sekarang.
 Dan apa yang terjadi jika Islam benar2 tak wujud? Of course, kita takkan hidup bertamadun seperti sekarang. Tak wujudnya teknologi seperti sekarang. Perubatan tak berkembang. Pendidikan dan sosiologi pon tak maju. Masih ada lagi konsep hamba. Dan pelbagai lagi. Nak tau sebabnya, kena la kaji sejarah dan baca buku ni. Highly recommend.


Daripada membazir masa asyek dok update status fesbuk je, apa salahnya kita tukar hobi kita dengan banyak membaca pula. Ni linknya,




Dalam masyarakat kita, ada dua jenis golongan. Satu golongan malas membaca, satu lagi golongan rajin membaca. Dalam golongan rajin membaca pecah lagi dua golongan, satu golongan hanya suka membaca jer, satu lagi suka membaca dan suka mengkaji, dan suka berfikir. Golongan yang suka membaca, mengkaji dan berfikir ini lah sebaik2 golongan yang boleh menilai sesuatu dengan baik.

Great Red Spirit, Samurai Scanners, Dance Macabre.