Wednesday, December 29, 2010

Malaysia ataupun Chelsea ? Mana pilihan anda ?


Lama kan aku dah tak update pasal bola? Selama aku selalu tengok game antarabangsa Malaysia lawan negara2 lain, first time aku tengok skuad Malaysia kali ni bersemangat daripada game2 sebelum ni. Sebelum ni squad Malaysia agak kureng sikit, tak tau asal asyek lesu jer main, even semangat nak menang tu jarang sekali aku tengok.

Agaknya sebab sebelum ni squad Malaysia asyek pakai player lame jer. Coach lebih mementingkan pemain yang terkenal daripada pemain yang berpotensi dan berbakat. Tapi kali ni jurulatih Rajagobal lebih mementingkan bakat daripada ternama. Dia bijak bila mencungkil bakat2 baru untuk masuk dalam squad antarabangsa. Skuad sekarang ni pon kebanyakkan diambil dari squad U21 [dulu dia coach U21] yang juara Sukan Sea yang lepas.

Aku kagum dengan Center Back Mesia ni, dua2 pemain muda dan dua2 ni agak kebal pertahanan Malaysia sekali digabungkan dengan keeper Fahmi. Semuanya pemain2 muda. Sangkaan aku meleset bila aku menyangkakan bila Aidil Zafuan [Center Back] yang injured akan memberikan kesan negatif kat pertahanan Malaysia.

Aku tak sokong team kelantan, tapi aku suka kat player sorang ni [sejak 2008], pemain yang paling kosisten dan sentiasa boleh diharapkan

Nor Shahrul.

Kebiasannya match2 dulu Malaysia selalu cam tak bermaya sangat bila masuk kat 2nd half, tapi bila lepas jer insiden 'laser kat keeper' mase 2nd half tu, Malaysia serang bertubi2 kat indon. Malah dah pandai pressure kat midfield dan defender indon.

Aku tak pasti sama ada insiden 'laser' tu yang menyebabkan indon tiba2 lemah semangat, tapi apa yang aku nampak bila Mesia dah start pressure, pertahanan Indon mudah jer goyah, even nak masuk kat tempat penalti pon mudah jer. Jentera Midfield indon yang paling tak menjadi, tak pasti sebab apa kurang gerakan.

Apa2 pun, gerakan serangan Mesia kali ni memang menjadi. Menggelecek kemudian membuat hantaran one two one memang attacking style yang paling menarik sekali. Dah macam game Barca dan Arsenal lak. Harap la stail pemainan mesia ni tak berhenti setakat ni jer. Paling smart gol ke3 tu, long cross dari Mahalli ke tandukan Safee Sali. Perghhh mantap dohh. Malaysia menang dengan bergayanya 3-0.


[lupa nak bagitau, Mahalli dan Kunalan tu dua2 budak kolej aku. yeah Kolej Enam hebat~~]



Last but not least, Arsenal juga menang dengan bergayanya 3 - 1.
Attacking Arsenal memang superb. Gerakan serangannya similar dengan Barca, cuma finishing Arsenal mungkin tak setajam mereka. Very nice move. The team you should watch without any bias, seriusly.

Antara team2 "Attacking Team" yang korang patut tengok tanpa ada bias kat mana2 team [kalau korang pure peminat bola la] = Arsenal, Barcelona, Man United, Tottenham Hotspur

For Chelsea, aku tak rase bek pertahanan yang bermasalah, sebab kesemuannya player bertaraf dunia macam John Terry, A.Cole, Bongsiwa. Tapi aku rasa yang antara penyebab pertahanan Chelsea goyah adalah =

Pemecatan Ray Walkins




Saturday, December 25, 2010

Orang yang kalut adakalanya nampak sangat kelakar, tapi mereka lebih banyak berjaya dari orang biasa


Menjadi seorang yang agak cool calm, jarang kalut dan tidak terburu2 membuat keputusan kelebihannya adalah kita dapat mengawal emosi supaya sentiasa tenang dalam pelbagai situasi pun. Jarang melenting dan tidak cemas jika ada sesuatu yang berlaku. Jarang respon dengan spontan dan reaktif. Depend kat neuroticism seseorang tu.

Neuroticism adalah kecenderungan seseorang itu untuk mengalami emosi yang tidak menyenangkan seperti marah, cemas ataupun kalut. Ciri2 golongan yang tinggi neuroticism ni adalah sensetif dan nervous. Bertentangan dengan ciri2 tenang dan penyabar. Cek link ni. Wikipedia Big 5

Namun kalau bersikap terlalu tenang dan tak de langsung perasaan kalut kadang2 tak membantu dalam sesetengah perkara. Bila peluang muncul dengan tiba2, tapi tak mengambil dengan terburu2, kadang2 sangat merugikan. Kalau ada apa2 yang meragukan aku, ataupun kerja/peluang aku datang tiba2 dan aku kena bertindak on the spot, aku jarang amik port dan tak amik tindakan dengan segera. Kalau aku sempat buat pun, aku jarang buat dengan kelam kabut dan relax-pelan2 kayuh. [tapi tak bermaksud aku ni seorang suka mengambil mudah]

Biasanya orang selalu salah anggap golongan yang 'relax-cool' ni suka sangat take for granted. Sebab golongan ni terlalu relax dan tak suka tension2. Jadi tak nampak cam bersungguh dalam banyak perkara. Perahsia dan tak suka heboh2kan usaha yang mereka lakukan. Orang yang pandai menilai jer tahu kesungguhan mereka.

Yah [kakak aku] dan ijat sanjou [member upm/pure math aku] adalah salah seorang yang agak kalut dan selalu buat keputusan yang terburu2. Cam yah bile last minit boleh tiba2 buat keputusan nak pergi kenduri kawen membernya kat JB dengan menaiki bas sorang2 dan tengah2 malam. Even mase trip dia pergi new zealand pun, tengahari nak gerak nak flight pagi tu baru nak packing barang. Macam balek kampung New zealand kat pahang jer huhu.

Ijat busut pulak, seorang yang agak kelam kabut dalam semua hal dan sentiase jadi bahan kutuk dan gelak member2 kami tentang kalutnya. Sesetengah member2 sangat rimas bila dia dok kalut pinjam nota orang, gi kaco member study dengan tanya soklan pelik2, then tak abes2 bekap liverpool yang busut. Ada sekali tu mase training bola [dia 1st keeper UPM], kena gelak dengan member2 sebab dok kalut baca nota kat tengah2 padang. Bagi aku dia seorang yang lawak tentang kalutnya. Setengah orang tak suka pagai kalut2 ni, tapi aku seronok dok kaco orang cam ni ha3. [haha jangan mare member]

Apa yang aku perhatikan lah, walaupun orang yang kalut dan suka buat keputusan terburu2 ni agak menjengkelkan, mereka biasanya lebih banyak mengambil peluang berbanding dengan orang lain. Dan diorang biasanya lebih berjaya berbanding dari orang biasa. Itu dari sudut positif yang aku nampak.

Pernah buat Big 5 personaliti test tak? Aku suka buat ujian personaliti, dan banyak kali gak aku buat dengan variety test. Bila kita mengenal diri kita dengan lebih jauh lagi, kita boleh memahami kita ni jenis orang yang macamane. Setiap orang ada kelebihan dan kelemahan masing2.

Ni salah satu contoh result aku. Banyak website yang buat test ni, korang cari la mane2. Kalau korang buat test dari pelbagai website pun, peratus tak banyak beza untuk setiap personaliti.

Extroversion|||||||||||||||||70%
Orderliness||||38%
Emotional Stability||||||||||||||||||||88%
Accommodation|||||||||||||60%
Inquisitiveness

|||||||||||||

63%

Big Five Test Results
Extroversion (70%) high which suggests you are overly talkative, outgoing, sociable and interacting at the expense too often of developing your own individual interests and internally based identity.
Accommodation (60%) moderately high which suggests you are, at times, overly kind natured, trusting, and helpful at the expense of your own individual development (martyr complex)
Orderliness (38%) low which suggests you are overly flexible, random, scattered, and fun seeking at the expense too often of structure, reliability, work ethic, and long term accomplishment.
Emotional Stability (88%) very high which suggests you are very relaxed, calm, secure, and confident.
Inquisitiveness (63%) medium which suggests you are moderately intellectual, curious, and imaginative.

Strength : Very stable emotional, doesn't get into pressure easily.

Weakness : Overly flexible and not optimist enough. better fix that anyway. Patut la aku kena saman baru2 ni, tak suka ikut peraturan. Takpe2, at least menda tu buat aku rase nak change for better discipline.



Link yang aku bagi kat atas ni agak simple dan senang jer soalan dia, ada 25 soalan jer. Ada test big 5 ni sampai 500 soalan lebih [mak aihh banyak giille] Lepas korang  buat test ni. post la result kat komen bawah ni [ataupun kat blog korang pon ok, bagi link la boleh aku respon nanti]



Thursday, December 9, 2010

Tips Kesihatan : Petua melegakan selsema




2 3 menjak ni, ramai kawan2 aku kena jangkit selsema dan tak sihat. Ye la cuaca tak menentu sangat kan. Musim tengkujuh ni hujan dan panas selalu silih berganti. Time final aritu aku tengok si bazli dah kena selsema. Kesian aku tengok dia mata merah dan hidung dia berair2. Baru2 ni dia tanya aku lagi tips macamane nak sembuh selsema ni. Sempat lagi maen hujan member ni. Tu la mak tak bagi maen hujan tamo dengar.

Disini ada 8 gejala2 selsema ni
  1. Kerongkong rase kering dan sakit [biasanya ni starting dulu]
  2. Hidung selalu berair2, dan kadang2 kuar hingus yang pekat
  3. Selalu Bersin.
  4. Hidung tersumbat.
  5. Sakit kepala.
  6. Kadang2, badan tak selesa dan demam.
  7. Sakit badan.
  8. Mata berair.

Seperti yang kita tahu, selsema ni merupakan jangkitan virus di salur pernafasan, yang memberi kesan terhadap lobang2 hidung dan kerongkong. Ada lebih dari 200 jenis virus selsema, jenis2 virus ni selalu berubah setiap musim. Jadi tak de virus yang spesifik untuk satu2nya musim durian. [tak de kaitan dengan durian ye he3]

Antibiotik biasanya tak menghapuskan virus2. Bapak aku cakap penyakit selsema, sakit kepala dan batuk2 tak ubat yang boleh rawat. Kat farmasi dan klinik pon bagi ubat pain killer, tak elok sangat makan sebab tu bahan kimia kan, lagipon yang boleh rawat penyakit tu hanya la badan kita jer. Jangkitan2 virus tu sendiri akan hilang melalui antibodi badan kita.

melainkan kalau terkena jangkitan sekunder. Jangkitan sekunder ni kononnya cam second wave of virus attack la, badan kita still lagi lemah dan tak cukup antibodi, jadi mase tu antibiotik mungkin diperlukan.

Ada orang pena cakap aku ni seorang yang 'imun' selsema, sebab ada hidung yang sangat sensetif. Bukan bermaksud imun terus selsema ni cuma jarang kena selsema berbanding orang lain. Hidung aku ni sangat sensetip, mudah bersin tak ikut tempat dan masa. Kadang2 time panas pon aku selalu bersin jer. Alhamdulillah la, rupanya penyakit 'rutin harian' aku ni adalah antibodi aku sendiri.

Biasanya kalau aku selsema mesti diantara aku minum air watercooler, vakuum bilik ataupun bersihkan kipas. [manja gile tak kena habuk sikit pon] tapi nak wat camane, aku ni alahan habuk. Minum air watercooler 2 teguk pon boleh buat demam sampai seminggu. huhu

Biasanya budak kecik sangat sensetif dan lebih mudah terkena selsema berbanding orang dewasa.

Q : dari mana datang nya kahak dan hinguss ? :D [link]
A: Hingus nama saintifiknya cecair mukus dimana ia berfungsi di hidung untuk melindungi badan kita daripada memasuki agen jangkitan seperti kuman, bakteria dan fungi [boleh tahan jugak eh bio aku ni jawab soklan, dah macam doktor la pulak]


Petua Rawatan

1. Rawatan Tradisonal.


ada banyak jenis rawatan jenis tradisional yang menggunakan bahan2 tradisional jugak. Seperti kapur sireh, batang sireh, kunyit hidup, minyak kelapa dan sebagainya. Cara rawatan guna tradisional tak ramai yang tau, even ada jugak gantikan kapur sireh dengan kapur barus, then g tonyoh kat hidung. Pemenda la member ni.
minyak kelapa + daun sirih


Tips ni aku dapat tau dari salah sorang member ni, cari kunyit hidup dan bersihkan. Kemudian asahkan kunyit tu kat belakang pasu [tak pasti asal kena guna pasu] then sapu hasil asahan tu kat hidung. Biasanya mujarab kat bayi2, aku pon tak tau pasti sangat sebab tak pena cuba lak.


2. Kalau rase susah ataupun tak tau yang mana satu kunyit hidup, boleh try method yang lain. Cari teh herba cina kat kedai cina ataupun farmasi. Teh herba cina ni memang pahit, so nak bagi rase sikit letak la madu ataupun asam masin. Dah boleh rasa cam teh limau lak. Make sure minum mase panas2, sebab kalau minum mase dah sejuk baik minum air kosong jer



3. Haa ni tips yang sangat famous, makan sup ayam. Dan dalam mase setengah jam lepas makan tak digalakkan minum air. Makan sup gearbox pon sedap. Makan sup torpedo la kalau ada bran.. hahahaha
credit to google


4. Kalau tak reti sangat pon, cari minyak cap kapak then titiskan beberapa kat mangkuk yang berisi air panas. Then wap2 kan kat muka korang. Petua ni mak aku pena buatkan kat aku time aku kecik, rasa lega sikit la. Kalau korang rasa cam tak berkesan, g sembamkan muka kat dalam mangkuk tu hahahaa

Minyak cap kapak ni alternatif dari minyak kayu putih. Tapi bukan minyak wangi yea. Kang ada jugak orang buang terbiat g titiskan minyak wangi [Calvin Klein, DC etc] kat dalam mangkuk tu.

Tips2 diatas ni adalah untuk melegakan jer selsema dengan menggunakan ubat tradisional. Lebih baik daripada menggunakan painkiller yang terdapat di farmasi ataupun klinik tu. Namun kalau dah lebih dari seminggu korang selsema ni, disarankan korang p klinik untuk mendapat rawatan yang seterusnya.

Monday, December 6, 2010

Tulisan kita bukan untuk memaksa org baca, tapi orang yang akan memaksa kita untuk menulis lagi



Tiap kali aku nak update blog biasanya aku tak de idea sangat nak tulis apa, tapi bila banyak sangat idea sebab banyak buat mende dan sibuk dengan assigment [especially masa minggu exam] masa tu la idea bercurah2.

1 kelemahan aku bila update blog adalah aku mengambil masa yang agak lama untuk nak tulis 1 entry jer. Tapi 1 entry agak panjang sikit. Tak suka kalau update pendek2 dan banyak. Cam sesetengah orang suka update entry "hai korang sume, sya x de idea sgt nk update blog hari ni ok bye"

Seolah2 kita berjumpa dengan seseorang tu dan hanya berkata "Hai ahmad , aku tak da apa2 nak cakap kat ko hari ni. ok la. bye." Wtf man amenda ko cakap ni, kok ye pon tanya la khabar sikit ke. jangan la terus blah je. Tak kan lah 1 hari pon tak de cerita kan.

At least ada la menda nak share info sikit. Kalau nak copy paste artikel pon boleh jer. Jangan la tiru bulat2 jer, paling koman pon mengolah cara tersendiri ya.

Ada seorang bloggers ni tanya aku kat formspring soalannya berbunyi
"tak penat ke taip blog panjang-panjang? mane dapat idea wat entri eh? nak tau tips boleh?=) "
Aku pon jawab
"haa thats is very good question. depends la on the individual to write something that he/she loves and favorites. macam kita ni suka tulis bila ada 1 isu timbul. so banyak la idea bercurah2.. tu kelebihan la kalau salu tulis panjang2, tapi kelemahannya pulak mengambil masa yang agak panjang dan kadang2 tak berapa kosisten. contohnya macam sekarang ni kita tak de idea sangat nak tulis ape"
Formspring ni dah macam mini blog aku dah, bila orang bagi aku soalan or 1 isu, aku suka jawab panjang2 instead of giving very short answer. Setengah orang suka jumlah jawapan yang sangat banyak, ada yang sampai melebihi 3000+. dengan jawapan simple seperti idk, haha, yes, no, =] dan lain2.

Aku ingatkan jawapan aku yang panjang2 ni boring, tapi ramai jugak yang suka kat jawapan panjang2 aku ni. Ada yang respon cara penulisan aku ni membuatkan dia pon nak tulis panjang2 dan banyak pengolahan idea. Ni responnya
Dah, tadi bace sume jawapan lame2 kamu dan entry panjang2. yang tu saya rase inspring nak tulis panjang2 daripada jawap merapu2 jer.

so,thanks atas kesedaran-secara-tak-sengaje tu!=)

anyway, dah bace kat blog..oh, saye stalker yang berjaya. hehe.suke kat style tulisan awak.

Well, 1 jer kelemahan aku ialah, tak konsisten dan mengambil masa yang sangat panjang untuk menulis.


Quotes yang membakar semangat aku untuk menulis
Tulisan kita bukan untuk memaksa org baca,
tapi orang yang akan memaksa kita untuk menulis lagi
-Iskandar Shah Mohd Zawawi

Hurm miss the quotes...


Friday, November 26, 2010

Q&A Formspring [sebarang pertanyaan dialu2kan]



Q : Couple time zaman sekolah, pendapat ? [link]

A : aku tak tau macamane boleh dapat name 'cinta monyet' tapi apa yang aku perhatikan, cinta tu hanya melayan perasaan semate2 dan tak matang langsung.. seronok jer dibuai mimpi ketika bawak kereta, tak sedar ada batu besar kat depan..
jarang yang boleh pergi jauh.. biasanya senarionya lebih kurang macam ni, bercinta kat sekolah macam nak rak, then bile dapat result teruk, mula buat haluan masing2, si balak/awek lak dapat pergi ke oversea/ipta, dia pulak terkandas keje kat fotostat/kedai makan jer,.. agak2 korang kan si balak/awek tu still nak lagi ke? say babai la sebab ada minah/balak lebih layak kat tempat belajar.. [well, im telling by my own observation towards to my friends]

-----------------------------------------

Q : selalunye yang kita dengar arts student study muzik, tapi kalau budak sains study muzik, ada yang cakap susah nak bawak, betul kea? [link]

A : eh ape lak.. aku amek bacelor sains pandai je maen gitar,bass dan piano[piano baru belajar], siap ada band amateur lagi tu.., kosmate2 aku pon terer gak maen gitar. member aku budak sains, ada jer yang menang battle of the band, kalah kan budak2 arts lagi tu..

sape cakap kalau nak pandai musik kena amek ijazah muzik??

muzik ni seni la... mane boleh dipelajari dalam kuliah ataupun lecture note. takyah gi kelas pon boleh pandai musik la

--------------------------------------------

Q : ikut pandangan masyrakat, industri muzik kat malaysia ni susah nak maju. even kite ambil diploma muzik or degree dalam course muzik pun, peluang kerjaya kita tipis dalam bidang tu. apa pandangan korang? [link]

A : music is all about passionate, art and talented. you can't create a song just by learning a lecture note.

nak pandai musik bukan dengan mengambil ijazah muzik ataupun pergi baca nota kuliah. musik adalah bakat kreativiti, bukannya perkara logik yang boleh dipelajari oleh buku sekolah.

so far apa yang aku observe, industri muzik kat m'sia susah nak maju sebab artis2 yang seksi meksi, yang tunjuk aksi2 menghairahkan, yang banyak kontroversi senang dapat tempat berbanding yang betul2 ada bakat seni.. yang tu la m'sia susah nak dapat nama kat antarabangsa.

contoh maher zain, dia mementingkan jiwa yang bersih dan bakat seni semata2, bukannya pentingkan kepalenye yang botak. malah dia lagi baik dari artis m'sia yang hanya mementingkan rupa paras semate2

----------------------------------------

Q : kenapa lelaki suka mencarut ?

A: lelaki yang suka mencarut biasanya mereka rasa mereka kelihatan sangat cool dan macho apabila mereka mencarut. mereka rasa mereka sangat educated apabila mereka menggunakan perkataan yang jarang didengari. mereka rasa vocabulary mereka tinggi dengan menggunakan bahasa inggeris. tapi mereka tak sedar sebenarnya mereka kelihatan sangat tidak bijak.

Kaunter Pertanyaan : Soalan peribadi, aduan, isu semasa atau komen dan kritikan. Sila beri maklumat balas kepada kami.

----------------------------------------------

Soalan2 diatas diambil dari formspring aku, saje nak testing share kat blog. baru aku tau formspring ni boleh share kat blogspot jugak. dan juga facebook.

kebanyakkan member2 aku suka jawap ringkas2, sebab banyak soalan yang datang kan. tapo aku lagi suka jawab panjang2 instead of jawab banyak soalan, ada la isi dan pandangan aku sendiri daripada bagi jawapan simple dan tak de isi.

best pulak formspring aku bila baca balik , sampaikan bila aku jawap dengan panjang lebar, maken ramai lak orang suka tanya. kadang2 tanya pendapat aku tentang isu tentang sosial masyarakat kita,, pendapat golongan gay, pendapat couple, macam2 la.. panjang aku nak elaborate ni.. dah boleh buat 1 entry post.

then ramai lak tertunggu2 soalan diorang bila la nak kuar kat profile aku ni. agaknya sebab aku memilih soalan kowt, yang tu la lambat sikit aku nak jawap hurm..


221 pending kat inbox, 224 jawapan kat page

[sape2 je boleh tanya, yang tak de account formspring tu [anonymous] sila la letak nama selepas soalan, sebab biasanya aku tak layan sangat soalan anonymous tanpa nama]

Friday, November 5, 2010

Kecantikan seorang wanita mengikut pandangan seorang lelaki (42comments)





"Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya,

Akal mengatakan wanita cantik atas dasar
ilmu dan
kepandaiannya

Hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya,

Dan iman mengatakan wanita cantik atas dasar agamanya"


Aku terbace satu forum menarik yang direka oleh seorang jejaka dalam GB nih "Ciri-ciri wanita yang disukai lelaki" Lantas aku mengepost satu kata2 hikmah yang aku dapat dari seorang rakan aku amier azrul lalu aku terus mendapat ilham untuk entry mengikut penilaian aku terhadap perempuan, serta huraian mengikut pengalaman aku dan member2 laki aku.

Dan hasilnya,forum itu menjadi menarik pulak. Dan makin ramai yang membincangkan apa yang menarik dimata lelaki yang sebenar. Well lain orang lain pendapat, tapi kata2 aku diatas nimemang ada kebenarannya.

Dan ia mengikut apa pesepsi lelaki itu ( mahupun perempuan sekali),


bak kata omputih "what you see is what you get".


Contoh 1
Seorang lelaki itu hanya melihat perempuan melalui kecantikan semata2, tidak lain tidak bukan mesti adalah untuk nafsunya. Dan dia bangga dengan kecantikan milik pasangannya dan dia menunjukkan kepada kawan2nya (biasa la laki, mesti nak tunjuk hebat sikit kat member) Dan apa yang dia dapat hanya la keseronokan duniawi semata2(kapel sana sini), bukan kah keseronokkan terlahir dari nafsu?

Contoh 2
Seorang lelaki melihat seorang perempuan itu dari segi sudut agama dan akhlaknya, dan dia memilih berdasarkan hati dan imannya. Ofkos mesti la dia nak mengadakan hubungan halal dengan mengahwini perempuan tersebut.Dan niatnya adalah untuk menjadi pasangan hingga ke syurga. Adakah logik dia memilih perempuan tersebut adalah untuk nak ikut trend kapel dak remaja zaman sekarang dan romen sana sini?

Well, anda fikir2kan lah...


Kisah seorang lelaki:
Dulu aku banyak buat kesilapan, aku sentiasa rambang mata dan mesti nak target dak perempuan lawa jer(ofkos la mana2 laki pon suke kat perempuan lawa pon kan) Well dapat tu memang dapat (ha3 riak sikit) tapi ia bukanlah seperti yang aku sangkakan. Aku banyak kali tetipu dengan kecantikan luaran. Ku sangkakan cantik kat luar mesti cantik kat dalam, tapi biasanya mesti hampeh. Seperti kotak cantik yang kosong. Ataupun ia seolah2 anda membeli sebuah rumah yang sangat cantik diluarnya, tapi didalamnya bersepah2 dengan tempat pembiakan penagih dadah.

Well aku tak lah maksudkan semua budak perempuan lawa tuh pagai hodoh, jangan silap faham ea. (kang abes la skandal2 aku lari nih he3)Kadang2 orang hodoh pon pagai hodoh gak. tapi tak semua macam tu. Cuma apa yang aku nak sampaikan kat sini, jangan menilai orang melalui luaran semata2.


Sampai sekarang aku masih lagi tertarik dengan seorang dak perempuan yang akhlaknya sangat baik, dan dia sangat menjaga auratnya. Dia tidak mempunyai bakat sangat tapi dia sentiasa ingin belajar. Dia tak skema tapi sikapnya sangat disenangi oleh orang ramai. Dia lebih bijak sedikit berbanding perempuan yang aku kenal sebelum ini, dan itu yang membuatnya dia sangat unik bagiku. Dia ada 3 pakej 'kecantikan' yang aku tulis tu. (dan mungkin 4 kowt) Tatkala sesetengah dak perempuan lain risau tentang berat badan semakin bertambah ataupun masalah perhubungan dengan kawannya2, dia lebih berminat untuk membaca bahan ilmiah dan berfikir. Dan ideanya mesti sangat menarik. Ini adalah salah satu contohnya:


small mind~talk about people
average mind~ talk about themselves
big mind~ talk about ideas


.....dan sampai sekarang ia mampu buat aku terdiam berfikir kata2 nya

[post asal pada 10/2/2010, 42 komen, dikarang oleh fariz danialz]

Tuesday, November 2, 2010

Dengan hanya sedikit kesabaran, anda mampu menyelamatkan banyak perkara



1. Selasa, hari kedua dalam study week. Start semester ni upm buat jadual peperiksaan tak bagi langsung gap kat student. Lepas paper first aku, keesokkan ada paper math method [subjek ultimate] Then lepas tu 1 hari ada 2 paper berat [complex analysis dan programming]. Adoii..

Nasib aku agak baik jugak la. Ada kawan aku, syarina a.k.a nana lagi la sian. 4 paper dalam 1 hari ! [vector-complex-programming-kemahiran bfikir] huih. tak sanggup aku, naseb baek la vector aku tak yah kena repeat paper. Bersyukur jugak la.. Khamis lepas aku pas abes jawab solid state pon dah rase longlai. Tu baru 1 paper. Lum lagi paper lain.

Kadang2 aku tak paham la, kenapa la kena buat exam pack sampai 1 minggu. SPM pon tak de macam ni. Nak kalut gi mane pon aku tak tau. Wat naye ke pelajar jer. Cuti depabali ada exam. Cuti raya haji pon ada exam. Amenda la bahagian akademi ni susun jadual periksa. Sian pelajar yang dapat exam rapat2 gila...


2. Apa yang terjadi kita sekarang adalah apa yang kita buat semalam(or lebih dari tu). Cam lagu scorpions, what you give you get back. Mungkin sebab ada benda tak sepatutnya jadi tiba2 terkena kat kita, yang tu kita marah.

Memang mudah kita salah kan orang bila terjadi tu, sebab orang tu yang buat. Tapi kita kena jugak check kita apa salah yang kita buat. Susah nak nampak sebab tak semua menda Allah nak tunjukkan kita dengan jelas. Ada silap kita yang menyebabkan perkara tu terjadi, walaupun bukan salah kita. Dengan hanya sedikit kesabaran, kita mampu menyelamatkan banyak benda.

Mungkin sesetengah orang rasa masalah belum selesai. Tapi bagi aku, bila kedua2 pihak dah mula toleransi dan tak de dendam, tokse la nak ungkit2 lagi. Let gone be gone. We alright. And there no problem. Let start the new start, shall we?


3. Tahun ni team bola tampar aku tak berjaya masuk ke peringkat final. Sebab pertamanya persaingannya sangat sukar dan taktik serangannya sangat kuat. Dulu kami johan boleh la sebab bersaing antara falkulti FPP sahaja. Sebab keduanya kami terlalu bergantung kat keupayaan individu pada 1 posisi [kelemahan ketika serang] Contohnya, Siang a.k.a slamdunk menjadi tukang spike dan aku jadi tukang set [assist spike]. Bila kami 2 dalam gerakan menyerang, ia menyebabkan posisi dibelakang kosong, dan menyebabkan opponent mudah mengutip mata selepas mereka berjaya defend bola kami. Hurm...


4. Haha makin nak exam, makin gila la geng2 anney nih. Masa ni la nak tengok wayang la, maen futsal la, jamming la, gi berkelah kat sungai tengkala, main counterstrike la, memancing la, bbq kat balai ilmu, gi new zealand dan blah3. Then team bola tampar ajak wat reunion lak esok hurm. Enjoy sikit2 boleh, tapi tak sume aku ikut. Huih aku memang tak leh ikut sangat la sebab aku pon bukan study sangat awal2.

Petang tadi, ain ajak cat banting, ok fine sebab 2 memang keje aku, aku kena siapkan la cepat2. Lepas aku dan nadirah siap cat, aku berazam nak stop sume menda dan focus kat study dulu.


5. Aku tak tau sejak bila gitar kat bilek aku jadi makin banyak dan bilek dah jadi port jamming pulak haha. Seronok diorang maen lagu ramai2. Dah jadi cam pusat hiburan lak dengan game GTA kat desktop mughti. Then lagu so far away tiba2 jadi popular, dan member aku ijat bersungguh2 nak maen bass pastu jamming same2. Haihh pelik betol aku time awal sem sume malas, bile nak final la sume menda nak buat huu..

Lantas aku tampal notis ni ka pintu bilek aku.
hahaha



note : tiap kali update mesti panjang2. makin sibuk, makin banyak cite.

Tuesday, October 26, 2010

Life is too short to waste time hating anyone.





Salam
Pejam celik pejam, dah minggu ke 14, minggu yang terakhir untuk semester aku yang ke 5 ini. Cepat jer masa. Aku pon tak ingat bila kali terakhir aku post entry blog. Sedar2 dah 5 minggu update, diatas sebab2 kekangan masa dan masalah connection ini.



1.Connection internet yang aku pakai ni adalah server uspot. Server ini baru je diperbaikpulih dan masih ada lagi sedikit2 masalah. Contohnya, kadang2 uspot tak boleh bukak google dan yahoo. Fine, tak pe la. Aku tak kisah sangat kalau tak dapat bukak. However, yang aku herannya, facebook boleh lak bukak dupolopat jam. Ada sekali tu aku sangat la urgent nak bukak gmail ataupun yahoomail (aku ada 2 email) sebab nak amik attachment assingment latex dari member aku. Sekali dua2 email tu server down memanjang, jenuh jugak la aku asyek refresh jer. Last2 aku p library jer. Dan website paling laju kalau bukak kat upm ni adalah = facebook.



2,Sepanjang sem ni aku sangat la sibuk sampai kan ada segelintir terasa. Aku mengambil lebihan kredit pada sem ni. Kebanyakkan kelas aku pada waktu petang. Dan aku juga mengambil kokurikulum pada hari sabtu (3rd year baru nak amek huhu) Untuk komitmen aku terhadap ragbi selama 3 tahun langsung tak de untuk sem ni, sangat susah aku nak turun training dan match. Disebabkan kelas petang aku tu subjek ultimate jugak (solid state), tak leh ponteng la. Tahniah la sebab berjaya ke separuh akhir, Insya Allah sem depan aku join balik. Dan tahniah juga kepada pasukan bola sebab berjaya johan 2 kali. Proud of it because i was in the team before.



3.Masa tengah sebuk2 dengan assigment, test dan presentation, ni banyak pulak idea aku nak tulis sampai bercurah2. Bila tak sibuk tak de pulak idea. Sem ni banyak pulak presentation(pnp, real analysis, koko, f.school etc), jadi aku boleh la sampaikan idea yang bercurah2 ni kat depan orang ramai. Semakin banyak aku tampil ke depan, semakin aku rasa sangat seronok. Sampaikan orang selalu ingat apa yang aku cakap, dan aku pulak selalu lupa yang aku cakap. Aku ni seorang pelupa, sangat rugi kalau aku tak amek note pengalaman yang penting dan tak amik hikmah. Next time kena write down..



4. [edited]

9 likes



Kita sesama manusia memang la tak leh terlepas dari perselisihan faham antara 1 sama lain, jadi apa yang terjadi tu let go jer la. Tak perlu nak simpan dalam hati. Bersikap professional la, takkan la nak asyek gado jer dengan menda remeh temeh. Toleransi la kan. Disebabkan menda yang kecik, sanggup putus ramai kawan.

Buat apa la nak hidup benci membenci dengan nak gado sana sini. Tak de pekdah nya. Banyak menda lain nak buat. Hidup ni terlalu singkat untuk membenci orang. Kan3 ??

Seperti quote aku di facebook : Life is too short to waste time hating anyone.


5. Takyah la gado2. Haa main gitar lagi best kan2...
Baru2 ni aku dengan bazli jamming lagu secondheart beat (ax7)
huih best tu riff lagu ni. Lagi best bila part main dual harmonic riff. Bazli maen rhythm, aku main lead.
Haa aku suka part ni. zacky dengan syn buat dual solo same2



6.Sori sangat2 tak jumpa lagi baby lagi. Ayahcik sebok sangat, ada 1 hari nak balik tapi nenek pulak balik kampong. Insya Allah ayahcik balik secepat mungkin eh



Wednesday, September 15, 2010

Kenape lelaki selalu dikaikan dengan terer matematik...



Aku suka membaca, tapi aku selalu lupa apa yang aku bace tu. huh..useless la jadiknye.. So aku nak share kat sini supaya aku dapat ingat apa yang ada dalam otak aku ni.. huaaa.... [intro amal]

Buku yang aku baca ni sangat menarik, menceritakan tentang otak manusia yang mempunyai 3 quotient yang penting : Intelligent Quotient, Emotional Quotient, Spiritual Quotient. Dan ketiga2 quotient ni sangat berkait rapat dan tak boleh dipisahkan.


1. Ramai manusia hanye penting kan IQ dan EQ jer, dan SQ mereka diabaikan. Dan ramai juga yang tertanya mengapa orang2 yang kaya, pandai dan hidup dalam kemewahan, hati nya sangat resah. Macam ada satu menda yang tak kena walaupun hidup serba mewah. Sampai kan ada orang kaye sanggup bunuh diri sebab hati dia asyek resah jer. Pelik kan? Mereka tak tau bahawa mereka mengabaikan SQ dalam kehidupan seharian mereka, sebab tu la mereka asyek tak tenang jer. Ketenangan tu tak boleh dicari melalui kemewahan harta. Hanye boleh didapati dalam solat sahaja. Ketenangan adalah anugerah Tuhan kepada hamba2 yang dikehendaki NYA.


2. Kenapa lelaki selalu dikaitkan dengan terer math? Kosmate ku dila bertanye di entry nya.


Berdasarkan buku itu, Lobus pariental lelaki lebih besar 6% daripada perempuan. Atau dalam bahase omputihnye inferior-parietal lobule. Apa tu lobus pariental tu?

Lobus pariental adalah satu bahagian di dalam otak kita yang bertanggung jawab dalam mengatur "kemampuan viduo-spasial" dan sangat diperlukan dalam bidang matematik dan seni bina. Erti kate lain, mampu untuk menyelesaikan masalah ruang tiga dimensi [3D]

Bak kate lecturer aku, perempuan bila belajar hanya nampak apa yang ditulis di whiteboard sahaja, tapi lelaki 'nampak' jauh menembusi whiteboard.

Contoh yang lain, majoriti lelaki lebih bijak membaca peta sebab lelaki boleh membayangkan secara 3D. Manakala perempuan lebih suka bertanya jalan.

Walaupon lelaki mempunyai kelebihan 'membaca' ni, tapi ia tak bermaksud semua lelaki lebih pandai dari perempuan.

Sekarang ni musim world cup kan? Kita tengok perbezaan komen2 antara lelaki dan perempuan perihal bola sepak ni..


Lelaki

"Taktik Germany sangat menarik, banyak maen through pass dan pandai beat offside trap. Diorang bukan je padan beat, tapi defend diorang pandai buat perangkap offside. Sorang passing bola, lagi sorang dah on the run dulu, taktik ni sangat berkesan bile lawan Argentina dan England"

"England maen sangat boring, tempo yang agak slow dan banyak long ball. Jarang mengelecek, sangat berhati2 dalam passing dan berharap kat nasib 'set-piece' diorang jer. Terlalu bergantung sangat kat rooney. Padahal rooney tak bagi impak yang beso sangat pon"

"Team amerika selatan macam Brazil dan Argentina sangat kreatif dalam jentera serangannya. Banyak gelecek, banyak short pass, banyak mengumpan. Team yang tak bosan bile tengok. Sume skill diorang boleh buat. Cuma kelemahan diorang adalah mentaliti diorang tak sebaik team2 eropah. Bila Argentina dah bolos 2 gol, diorang kelihatan macam tak nak maen da. Senang jer Germany gol lagi 2. Brazil pula sangat emosional bile dah bolos 2 gol. Bile Brazil marah, diorang maen cam england lak, banyak long ball. Tackle dengan kasar, pastu siap terajang lagi. Haa kan dah kena red card" [rasenye perempuan tak paham apa yang laki cakap ni]


Perempuan

"Spain memang best, ada Torres, David Villa, Cassilas, diorang sume hensem2. Nasib baik Spain ada keeper hensem dan terer, kalau tak Germany dah gol sebijik.
[kalau tak de keeper memang la dah gol]

"Sape yang gol mase lawan Germany tu? Pemain baru ke? Tak pernah nampak pon."
[Charles Puyol dah maen sejak 2000 lagi, mentang2 la dia tak hensem]

"I tak paham la asal lelaki suka sangat tengok bola, bola tu kan bulat, sepak je la. Kalau tak sepak macamane nak gol. Tengok macam Germany banyak sepak bola, banyak la gol diorang"

"I sokong brazil sebab diorang ada orang hensem2 cam Kaka. I sokong Argentina jugak sebab diorang pendek2 kiut2 macam Messi. [padahal sorang jer]


Kiut kan orang argentina


Perempuan bila tengok bola hanye nampak apa yang ada kat skrin tv tu, lelaki dapat 'tengok' lebih daripada skrin tu, taktik, strategi, dan lain2.

yang tu la perempuan salu kalah Chess kalau lawan dengan lelaki hehehe.

Secara konklusinya, cara pemikiran lelaki dan perempuan adalah berbeza. Walaupun lelaki mempunyai kelebihan dalam imiginasi 3D nya tetapi ia tak bermaksud otak lelaki lebih cergas dari perempuan. Ia bergantung bagaimana manusia itu menggunakan otaknya. Perempuan pula ada kelebihan lain yang jarang lelaki ada seperti Multi-Task [buat banyak mende dalam 1 mase]. Nanti aku sambung pasal perempuan lak.


Lelaki : Brazil bile dah mengamok diorang maen sangat kalut, bagi long ball macam england sebab nak cepat gol, pastu maen kasar. Holland steady jer tak de kalut2, yang tu diorang boleh menang sebab diorang dapat control bola

Perempuan : Tapi comel la bila Kaka marah kan

note: aku suka la perempuan tengok bola, salu bagi komen yang tak disangka2 haha

[entry ini tidak bermaksud untuk menyidirkan kaum perempuan tentang kekurangannya, perempuan pun ada kelebihan yang tidak ada pada lelaki iaitu multi-task]




Monday, September 13, 2010

70 buah buku setahun, anda pula bagaimana?





Currently aku cuba nak habiskan 3 buah buku untuk cuti 2 minggu ni. Buku yang aku tengah baca sekarang ni :
  1. Men From Mars, Women from venus
  2. Simply your lifes
  3. Hidup Bukan Rahsia

Kalau ikut kan kepantasan aku baca, memang sure tak sempat nak abeskan ketiga2 buku tu. Dah la aku amek mase 1jam untuk abes 1 chapter. Sangat la slow. Kalau 2 buku sempat kot. Hahaha itu tak termasuk assignment real analysis lagi [kena abeskan 1 chapter dan buat programming latex, adoi boringnya programming nih]

Aku agak teruja dengan seorang readers ni boleh membaca 1200wpm [words per minutes] dan boleh menghabiskan 70 buku dalam setahun. [aku baru jer 200wpm dan cuma berjaya habiskan 5 buku nipis dalam setahun huhu T.T ]

Haa since aku seorang yang pembaca yang perlahan, aku nak share 1 link yang sangat berguna untuk anda sekalian [dan untuk aku gak] . Tips cara nak baca laju2. Ia merupakan tips yang boleh menarik minat anda untuk membaca dengan lebih kerap dan banyak, dengan membaca lebih produktif dan laju. Insya Allah.

----------------------------------------------------------------------------------------------

7 Keys to Reading Faster

Want to read faster?
In this article, I’m going to share the lessons I learned that doubled my reading rate, allowed me to consume over 70 books in a year and made me a smarter reader. I’m also going to destroy some speed-reading myths, to show you it isn’t magic but a skill anyone can learn.

How I Started Speed Reading

My first introduction to the concept of speed reading was from a book, Breakthrough Rapid Reading. I’ve since moved away from a few of the concepts taught in the book, but the core ideas were transformative. In only a few weeks, my average reading speed went from roughly 450 words per minute, to over 900.

More than just words per minute, speed reading helped instill a new passion for reading. Because I gained more control over my reading abilities, my desire to read went up. That new motivation made me a voracious reader, in one two year period, I had read over 150 books.

Here are a few of the lessons I’ve learned from several years of speed reading:


1. Use a Pointer

Your eyes don’t actually stay fixed in one spot. They are frequently making brief twitches away from your center of focus to gather more information. These movements are called saccades and they represent the first tool novice readers can use to read faster.

Normally, when your eye twitches away, it must relocate in its previous position. Unfortunately, when you read, this position is constantly moving. Saccades (and just general distractions) cause you to slow down as you must search for your current reading position. The solution is to use a pointer.

The easiest pointer is just the tip of your finger. Simply place your index finger below a line of text and move it as you read. Initially, using a pointer will be slower than regular reading. But after you’re used to the motion, you can read more effectively.

Note for Advanced Speed-Readers: You can further increase your speed-reading rates by keeping your pointer 1-2cm away from the margins of the text. Your eye can catch the words in about a 1″ radius, so this can shave off a bit of reading time.


2. Speed Reading Is About Control, Not Speed

I dislike the way speed reading is often presented because it makes the skill seem to be only about increasing your top speed. As a result, many people are quick to judge that people can’t physically process more information or point out that comprehension goes down while speed reading.

To me, these arguments miss the point. Speed reading is about controlling your reading rate, not just going faster. If you’re in a racecar, top speed is important, but even more important is the driver’s skill at adjusting speeds to make careful turns. The ability to control your speed will make you a much more efficient reader than just blazing through text.

A pointer helps with control because instead of just using your eyes, you can physically move your hand to adjust your reading speed. If you move your hand faster, you will be forced to read faster. Also, if you slow your pointer down, your reading will slow. This kind of control allows you to carefully read confusing or important sections of text and go faster through obvious text or pieces of fluff.

For example, in a book I’m reading right now, the author frequently resorts to the same 3-4 paragraphs of description to explain a recurring idea. The paragraphs aren’t identical, but similar enough that I can use my pointer to skim through the content and still get the message.


3. Read Without Subvocalizing

When most people first learned to read, they spoke the words aloud. “Jill goes up the hill,” each word being pronounced earnestly by the young student. Eventually, you graduate from speaking aloud because it slows your reading speed. However, most people still vocalize the words inside their head, “Jill goes up the hill,” silently repeated in our minds.

Subvocalization isn’t always a bad thing. It helps us understand and follow a narrative. Just realize it isn’t strictly necessary for comprehension. Jsut as msot poelpe cna urndesnatd tihs secntene, most people don’t need to grasp every single word to get the meaning of a sentence.

Being able to read without subvocalizing is like adding an extra gear to your engine. It can open up the top speed of your reading rate, which is particularly useful for easy to understand or text with a lot of fluff. It isn’t the same as skimming, you’re still moving your pointer across every word.
It’s a method speed readers can use that most normal readers don’t.

Practice moving your pointer faster than you can read words inside your head. This will break you of the habit of automatically subvocalizing.


4. Active Reading

Most people read passively, that is, reading a book hoping the information will strike them across the forehead and declare, “Learn Me!” This is a fine practice when you’re just reading for sheer entertainment, but what if your reading serves a specific purpose?

Speed reading requires active reading. That means, instead of just assuming the information will jump out at you, you become an inquisitive, seeking animal. Before you start reading, prime your mind by asking what you’re hoping to get out of your reading session. Even if you aren’t 100% sure of what you’ll learn, this priming exercise allows your brain to notice relevant details more quickly.

Active reading also means stopping to think about what your reading, as you read it. Stopping to think may not sound like much of a speed reading tactic. It’s not, but it is a smart-reading tactic that everyone should employ. If you find something interesting, pause either to reflect or even note the information in your book.

Would you rather read something today and forget it tomorrow, or read it deeply and make it a part of you?


5. Know When to Slow Down

As I mentioned in key #2, speed reading is about control, not just speed. Many people I’ve talked to after introducing them to speed reading brag about how quickly they dashed through a book. But, these same people later confess that they remember little about what they read.

Just as it is sometimes useful to speed up to move quickly through writing with a low information density, you often need to slow down to catch the important or confusing bits. Let’s view reading as if you are driving a car: If you’re on a straight, well-maintained divided highway, feel free to speed up. But if you’re doing hairpin turns on a dirt road in the mountains, slow down.

More than anything else, speed reading should give you an awareness of your speed. Most people read information with only 2 speeds: skimming and reading. Speed reading is about opening up all the intermediate layers. Now you should be able to skim, read without subvocalizing, read rapidly, read, read slowly and even crawl when faced with confusing or difficult ideas.


6. Make the Material More Interesting

I know, it sounds impossible. How can you possibly make statistics/accounting/Jane Eyre interesting?

But you can make material more interesting if you put some effort in before you pick up the book. No, you can’t make boring topics come alive as if they were the latest thriller fiction. But you can make them interesting enough that you can stay focused while reading.

I know it sounds like something out of a Tony Robbins‘ seminar, but attitude matters. When you’re approaching a book, imagine if you changed your perspective from, “Oh no, here’s some junk I have to read,” to “What could I gain from reading this, if I was really creative about it.” It’s not about confessing a secret love of accounting, it’s about keeping an open mind as to what accounting could teach you.

If you find the material more interesting, you’ll be able to read with complete focus. Complete focus can cut the amount of reading time in a third, without any loss in comprehension. That should be incentive enough to tweak your attitude.


7. Reading Rate Comes With Practice

Although less glamorous than subvocalization or pointer-enabled reading techniques, the best speed reading technique is this: read more to read faster. When you regularly read a book per week, your reading rate will improve.

First, if you aren’t reading in your first language, language proficiency will be your biggest obstacle to high reading rates. I’m an intermediate with French, and my French reading is a crawl compared to my English reading. That’s because every paragraph contains a new word or unfamiliar grammatical construction.

Once again, the way to overcome low proficiency is through practice. Even if you are reading in your first language, some authors will throw big words down you may not understand. My suggestion is that if you encounter such words frequently, look them up. I used Google’s define feature (example, “define simple“) religiously when reading through all of David Foster Wallace’s verbose tome, Infinite Jest.

Second, if you read more frequently, you get a better sense of what speed to go for the type of content and your purposes. NASCAR racers weren’t made that way. They became great at adjusting speeds through practice. Similarly, if you aren’t sure how fast to read a textbook or a novel, those intuitions can be strengthened with practice.

I also suggest for new speed readers to practice reading rather than just read. Practice reading involves taking a fresh book and using the techniques of a pointer and eliminating subvocalization to scroll faster than you can comprehend. This can help train your upper speed-limit reading speeds.

Try It Out!

Want to know your current reading speed? Pick up any book and do the following:

1.Setup a timer for one minute

2.Mark the line you started reading

3.Start reading and stop when the minute is up

4.Mark the line where you stopped

5.Number of lines – Count the number of lines you’ve read

6.Number of words per line – Take the second line and count the number of words in this line (including short words like I, and, etc)
7.Number of lines X Number of words per line = WPM, your words per minute reading speed.
8.Try the above steps with your regular reading pace, and after practicing several tips from above, try the measuring steps again to see how much you’ve improved. Let us know how you did!


[cube try baca komen2 omputih kat page ni]
-----------------------------------------------------------------------------------------

so, wpm aku lebih kurang 150-200wpm. anda pula??