Tuesday, June 26, 2012

Mathematic Teaching Aids 1- Geometer in computer

Penggunaan software ini sangat membantu cekgu mengajar matematik di kelas, lebih2 lagi apabila anda mengajar bab geometri, bulatan dan poligon yang memerlukan daya imaginasi pelajar yang tinggi.
.
Menerangkan bab geometri di papan putih tidak mencukupi jika anda mengajar di satu kelas dimana tahap pecapaian matematik yang berbeza-beza. 
2 elemen yang penting seharusnya ada pada setiap guru matematik, kreativiti dan permikiran logikal yang tinggi.
.
Penggunaan teknologi ini boleh membantu guru untuk menjadikan subjek matematik adalah satu subjek yang menarik, bermakna dan terkini kepada pelajar. 

Cewaaaah, macam promoter iklan lak aku nihh

So far aku guna alat bantuan mengajar ni, setakat ini tak pernah gagal untuk menarik perhatian pelajar aku. Even pelajar yang lemah matematik pon, dok pi kat laptop aku pi maen software ni. Aku tak kesah sangat kalau dia nak maen, at least dia siapkan exercise yang aku bagi dan tak kaco orang lain.


 Penggunaan perisian ini bukanlah satu jaminan untuk mendapat kawalan kelas sepenuhnya dan menjadikan kelas itu menarik, strategi menyampaikan bahan mengajar dan cara penggunaan juga adalah penting. Ye laa, ko ajar reasoning tapi ko pakai software ni,, so tak masuk la budak2 tu belajar.



Kalau anda seorang yang berjiwa kreatif yang tinggi, anda mampu menghasilkan satu karya seni yang mengagumkan dengan menggunakan konsep geometri yang anda mengajar di kelas.



Seperti video ini




Chapter locus



Chapter Transformasi : Reflection and rotation..








So aku malas nak berleter panjang lagi pasal software ni, jadi apa kata anda sume try dulu. Kalau tak faham, kat dalam tu ada tutorial (bukak folder Samples>How to)
kalau tak paham2 lagi, search pulak kat youtube.. berlambak anda sume boleh dapat. 
nak maen gem pon boleh try bukak folder Samples to..
.
Feel free to share to anyone, hope you enjoy the software =)

Go try yourself first !!!



[>>>>Link daunload disini, kemudian tekan link "Download: FarizDanialGeometerSketchpad.zip" dan voilaaa ~ <<<<<]

..

lepas download, unzip dulu. kalau takde software unzip, masuk folder tu, copy semua sekali dan paste kat folder lain. 
.
.
kalau link broken sila repot cepat2.. kalau ada masalah bagitau cepat2..


.

2 comments:

  1. thanks.. sangat berguna

    ReplyDelete
  2. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com

    Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar untuk perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas

    Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com. There could be many reasons why you need access to some extra cash – from unexpected car or home repairs to paying for your wedding or a special holiday. But whatever you need it for, when you borrow between $5,000 USD to 100.000 USD above

    ReplyDelete