Tuesday, June 26, 2012

Mathematic Teaching Aids 1- Geometer in computer

Penggunaan software ini sangat membantu cekgu mengajar matematik di kelas, lebih2 lagi apabila anda mengajar bab geometri, bulatan dan poligon yang memerlukan daya imaginasi pelajar yang tinggi.
.
Menerangkan bab geometri di papan putih tidak mencukupi jika anda mengajar di satu kelas dimana tahap pecapaian matematik yang berbeza-beza. 
2 elemen yang penting seharusnya ada pada setiap guru matematik, kreativiti dan permikiran logikal yang tinggi.
.
Penggunaan teknologi ini boleh membantu guru untuk menjadikan subjek matematik adalah satu subjek yang menarik, bermakna dan terkini kepada pelajar. 

Cewaaaah, macam promoter iklan lak aku nihh

So far aku guna alat bantuan mengajar ni, setakat ini tak pernah gagal untuk menarik perhatian pelajar aku. Even pelajar yang lemah matematik pon, dok pi kat laptop aku pi maen software ni. Aku tak kesah sangat kalau dia nak maen, at least dia siapkan exercise yang aku bagi dan tak kaco orang lain.


 Penggunaan perisian ini bukanlah satu jaminan untuk mendapat kawalan kelas sepenuhnya dan menjadikan kelas itu menarik, strategi menyampaikan bahan mengajar dan cara penggunaan juga adalah penting. Ye laa, ko ajar reasoning tapi ko pakai software ni,, so tak masuk la budak2 tu belajar.



Kalau anda seorang yang berjiwa kreatif yang tinggi, anda mampu menghasilkan satu karya seni yang mengagumkan dengan menggunakan konsep geometri yang anda mengajar di kelas.



Seperti video ini




Chapter locus



Chapter Transformasi : Reflection and rotation..








So aku malas nak berleter panjang lagi pasal software ni, jadi apa kata anda sume try dulu. Kalau tak faham, kat dalam tu ada tutorial (bukak folder Samples>How to)
kalau tak paham2 lagi, search pulak kat youtube.. berlambak anda sume boleh dapat. 
nak maen gem pon boleh try bukak folder Samples to..
.
Feel free to share to anyone, hope you enjoy the software =)

Go try yourself first !!!



[>>>>Link daunload disini, kemudian tekan link "Download: FarizDanialGeometerSketchpad.zip" dan voilaaa ~ <<<<<]

..

lepas download, unzip dulu. kalau takde software unzip, masuk folder tu, copy semua sekali dan paste kat folder lain. 
.
.
kalau link broken sila repot cepat2.. kalau ada masalah bagitau cepat2..


.

1 comment: