Monday, January 7, 2013

3 Idiots or Battle Royale ?


3 Idiots or Battle Royale ?


Aku bukannya pengemar movie, namun tak bermakna aku tak suka langsung tengok movie. Cuma pilihan movie aku sangat selective. Mostly preference aku suka movie yang ada nilai, something that meaningful.
Bukannya movie yang dari awal sampai abis gelak jer dan mengarut. Kalau aku tengok pon, bukan untuk kali kedua.

Baru-baru ni aku ada job kat cheras, jadi aku stay kat rumah moorty selama 2 minggu. Aku sempat amik beberapa movie masuk dalam pendrive aku. Aku tak sure kenapa aku amik movie yang 'sekeping ketam' (a piece of crap crab) seperti kill bill, battle royale. Bukannya tak best, tapi takde pekdah nye tengok cite camtu. Mungkin curisity nak tau kenapa aku boleh amik cite cam tu.

Bad guys die many times


Post aku kali ni bukannya aku nak compare which one is better. And which one is more interesting. Both movie i like and enjoy to watch and Both movie can't be compared sebab genre movie pon lain, cara penyampaian pon lain. Tapi kalau nak compare BR dengan Hunger Games (BR version omputih) aku boleh cakap BR lebih better sebab dua dua movie tu satu genre.

3 Idiots ( 3I )

Cerita 3I sangat menarik, Plot cerita tu agak dinamik dan kreatif. Disamping lawaknya yang bijak, agak unpredictable, can't expect the unexpected. And is all about the attitude. Sehebat mana pon kita ni, kalau attitude teruk, tak akan kemana pon. Dan setiap masalah pon mesti ada penyelesaiannya, sesuai dengan slogannya "All is well", walaupun tak dapat selesai pon masalah tu tapi sekurang2nya kita ada courage nak berdepan dengan masalah. Bukannya lari dari masalah dan suicide. Film ni sangat enlighten and motivating.

Battle Royale (BR)

Cerita BR pulak adalah sebaliknya, this is one of the most controversy film that have been banned most of countries, Malaysia, USA, dan termasuk negara yang produce, Jepun. Tapi makin diboikot, makin ramai yang pi tengok what the fuss about. First time aku tengok aku rasa hidup ni macam takde hala tuju.  Life is competition. And life is unfair. Just a survivor. Yang kuat sentiasa menang, yang lembik always a loser. Sape-sape yang lemah semangat ataupun lemah iman jangan la tengok cite ni. Mostly scene in this movie we feel very demotivating. Scene yang paling depressed adalah when girls in the lighthouse and mimura's plan almost success. Almost.
Almost.. 
Girls in lighthouse, the most sadistic part


Well, seperti yang aku cakap pada awal post, aku ceritakan 2 buah filem ni bukannya nak dibandingkan yang mana satu lagi best. Bukannya nak menggalakan anda tengok filem ni ataupun filem yang lain tapi nak
ajak anda semua berfikir sama. Both movie not for compare but actually is for option. 

Sometimes when we really on the hard times, we didn't have any of choice for the emotion, but for the action we only have two option =  rising or devastated.


  1. First option, berusaha untuk memyelesaikan masalah dan tawakal. Kemudian kalau tak jumpa jalan penyelesaian, berusaha pula untuk memperbaiki keadaan sekeliling dan jangan mudah patah semangat. Benar perkara yang pahit seperti ini sangat sukar untuk kita lalui, tak de orang pun suka perkara yang pahit bukan? Tapi macamana pahit pun kita kena jugak lalui. Pasti ada jalan penyelesaiannya, kalau takde pun, pasti ada hikmah disebaliknya. Allah dah janji setiap perkara kesulitan pasti akan digantikan dengan kesenangan, setiap kesulitan akan digantikan dengan kesenangan.

    One of the  Quentin Tarantino 's favorite

  2. Second option, blame the others, blame the situation, blame everything. Everyone and everything's is wrong,  you always right. No one could understand you. Betray your friends before they betray you. Talk rubbish the others. Never trust them, never forgive them and never help them. Don't take any responsible for your action, although the responsible is yours. Hit and run. Be swag. YOLO. Ok do i need to elaborate this more?

The choice is yours. You never have power to control the situation, but you always have the power to control your action.

Anyway, life is too short to hate others eh. Really laa, don't waste your time for being hatred. It is not worth it.
.


What people are afraid of most is maybe not death itself, but being forgotten

3 comments:

  1. Mungkin definisi cerita menarik berbeza antara kita, sebab bagi aku kill bill dan battle royale memang terbaik. haha

    ReplyDelete
  2. Well, aku tak cakap pon cerita BR dengan kill bill tu tak best, infact aku sendiri enjoy tengok cite BR.

    apa yang aku nak sampai kan kat post ni adalah, kita mudah terikut dengan apa yang kita nampak, depends kat kita mudah terpengaruh ataupun tidak. Sesetengah orang yang lemah semangat tengok cite BR mudah terpengaruh dan bertindak macam BR

    ReplyDelete
  3. This kind of mulch s also more natural looking than other mulch choices out there for
    the delicate look of flower gardens. Mulch will reduce weed growth and prevent new weeds
    from growing in the garden. Grass clippings are full of nitrogen and break down quickly.


    my website - mulching

    ReplyDelete