Tuesday, August 31, 2010

Lai Lai Belajar Mandarin.. (Basic)


Comel aku tengok pasangan cina muslim ni


Semalam aku borak dengan seorang dak perempuan ni. Sekali dia kuar bahasa mandarin dia daa, membuat aku berhenti sakat dia lebih2. Jadi untuk mengatasi supaya ia tidak akan berlaku lagi sekali, aku mengambil keputusan untuk mendalami ilmu bahasa mandarin darinya agar aku dapat menyakatnya dengan bahasa mandarin. Disini aku akan ajar cara nak pronounce jer, penulisan lain kali k. Anda boleh prakitis bercakap dengan kawan2 cina anda.
FDanial Hen Shuai !

Basic(level 1)
wo - saya
ni - awak
pu - tak
pu yau - tak nak
shiang - rindu
hen - sangat
shuai - hensem
chi - makan
bing gan - biskut
zhao an - selamat pagi
wan an - selamat malam
zai jian - slmt tinggl

Combine(level 2)
wo hen shuai - sy sangat hensem
wo hen shiang ni- sy rindu sangat kat awak
ni pu shuai - awak tak hensem
ni bao zhong - awak take care (bao zhong - take care)
hao jiu bu jian - lama tak jumpa
ni hao ma - awak apa khabar (hao ma - perkabo)
wo hen hou - saya khabar baik (hen hou - khabar baik)
hou la mei you? - dah siap ke belum ?
wa yao shui jiao - i want 2 sleep
wo bu chi dao = saya tak tau (pronounce wa pu ci tao)
wo bu ting dao = saya tak dengar
ni yao qu na li? = awak hendak pergi ke mana?
ni jiang shen me? = awak cakap ape?

Menjadi satu ayat lagi panjang(level3)
wo xi huan ni= saya suka awak
ni chi fan le ma? = awak dah makan ke?
wo hen lei = saya sangat penat
ni men,an jing.. = kamu semua, tolong senyap..
(ta men= mereka semua)
wo yao hui jia = saya nak balik rumah
ni hen piao liang/ni hen mei = awak sangat cantik
ni hen shuai jun = awak sangat kacak/handsome
ta da wo = dia pukul saya

Dialog(level 4)
FD: Ni hao ma?
A : Wen hen hou
FD : Ni chi fan liau ma?
A : Wo gou chi , wo hen shiang ni, ni hen shuai jun
FD : E mei? (ya kah?)
A : Se lor ( betul la)
FD : yay wo hen shuai wo hen shuai.
(FD : Fariz Danial, A : anonymous)
Kalau korang power cuba paham dialog ni

Aku rasa seronok pulak belajar bahasa mandarin nih. Banyak lagi sebenarnya.. Tapi aku letak basic2 je dulu. Ada masa lain aku wat entri lain.Per2 pun, enjoy your learning~(kalau ada apa2 silap ejaan ke tak pon tersalah perkataan ke, bagitaw eh)


Salah satu benda yang aku suka kat seorang perempuan ni, dia tak pernah lokek nak kongsi apa2 yang dia ada. Dan dari dulu sampai sekarang aku kawan dengan dia, dia seorang yang sangat berahsia dan tak suka cerita pasal dirinya. Tapi dia langsung tak kedekut nak bagitau apa yang dia tau. Bahasa mandarin ni pun dia pandai jugak la. Dia bukannya cina, tapi seorang melayu yang suka belajar apa2 sahaja.

1 comment: